Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baterii de rachete Patriot ar putea fi desfăşurate temporar în ţările baltice în vara acestui an

www.radu-tudor.ro
rachete Patriot

Statele Unite ale Americii intenţionează să desfăşoare temporar o baterie de rachete sol-aer Patriot în ţările baltice pentru exerciţii NATO în vara acestui an, au afirmat oficiali americani din domeniul apărării la Vilnius, relatează AFP. Această desfăşurare de echipamente antiaeriene are loc în cadrul exerciţiilor multinaţionale, au afirmat oficialii americani pentru jurnalişti marţi seara, şi este realizată în contextul tensiunilor cu Rusia care şi-a programat la rândul său pentru luna septembrie importante exerciţii militare în Belarus şi în enclava Kaliningrad, situată între Lituania şi Polonia.

Aceste exerciţii ruse denumite 'Zapad' vor reprezenta ocazia de a prezenta noi echipamente şi de a le moderniza pe cele aflate deja în regiunea militară din apropierea graniţelor de vest ale Rusiei, au afirmat cei doi oficiali. Anul trecut, Moscova a desfăşurat la Kaliningrad rachete Iskander care pot transporta focoase nucleare, ceea ce a iritat statele învecinate enclavei ruse, membre ale NATO.

Ministrul american al apărării, Jim Mattis, se află miercuri în Lituania pentru a se întâlni în apropiere de Vilnius cu militari ai unui batalion multinaţional condus de Germania din care fac parte forţe belgiene şi olandeze. 'Orice consolidare a forţelor de luptă ruseşti într-o regiune despre care ei ştiu - şi noi ştim cu toţii - că nu sunt ameninţaţi de ceea ce facem noi în Lituania şi în alte ţări democratice - orice consolidarea de acest gen este pur şi simplu destabilizatoare', a afirmat Mattis în cadrul unei conferinţe de presă alături de preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite, conform Agerpres.

El a refuzat să spună dacă Vilnius a cerut ca rachete Patriot să fie dislocate în mod permanent. 'Vom lua decizii în cadrul unor consultări cu guvernul lituanian', a afirmat el. 'Toată lumea ştie că nu este vorba despre o capacitate ofensivă', a adăugat oficialul american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.