Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCE majorează achiziţiile de obligaţiuni după avertismentele privind randamentele

BCE

Banca Centrală Europeană a accelerat săptămâna trecută ritmul achiziţionării de obligaţiuni, după ce oficialii au repetat avertismentele că recenta majorare a costurilor de finanţare va deraia redresarea economiei, transmite Bloomberg, potrivit AGERPRES.

Achiziţiile brute conform programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) al BCE au totalizat 18,2 miliarde de euro în săptămâna care s-a încheiat în 5 martie, comparativ cu 16,9 miliarde de euro în săptămâna anterioară. De asemenea, a fost răscumpărată o datorie în valoare de 6,3 miliarde de euro, a anunţat BCE.

Programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie are o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro, iar Consiliul guvernatorilor BCE a anunţat recent că "va efectua achiziţii nete de active în cadrul PEPP cel puţin până la sfârşitul lunii martie 2022 şi, în orice caz, până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depăşită".

Randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale germane cu maturitatea la 10 ani, un indicator de referinţă în zona euro, au scăzut după publicarea datelor la minus 0,33%.

Investitorii pariază pe faptul că o redresare a economiei mondiale, sprijinită de măsurile masive de stimulare fiscală din SUA, va spori inflaţia. Îngrijorarea pentru zona euro este că vor creşte costurile de finanţare mai mult decât poate suporta economia, care este afectată de ritmul lent al vaccinării şi extinderea restricţiilor impuse pentru a stopa pandemia de coronavirus (COVID-19).

Citește și: Marcel Ciolacu a pus ochii pe Constituție: ‘Sunt 6 sau 7 colegi care vor veni cu un proiect de propunere de modificare a Constituției’

Recent, Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, a afirmat recent că Banca Centrală Europeană este pregătită să majoreze programul său de obligaţiuni, dacă va fi necesar.

2021 va fi probabil "un an al pandemiei", cu incertitudini ridicate şi vulnerabilităţi extinse în rândul companiilor şi gospodăriilor. Este necesară menţinerea măsurilor monetare şi fiscale pentru o perioadă extinsă de timp, a avertizat oficialul BCE, cerând guvernelor să se concentreze pe investiţii, pentru a majora creşterea economiei.

Şi Christine Lagarde, preşedintele BCE, a anunţat luna aceasta că Banca Centrală Europeană monitorizează atent recenta creştere a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale, un semn clar că autorităţile sunt îngrijorate de creşterea costurilor de finanţare.

"În cadrul indicatorilor cu ajutorul cărora monitorizăm dacă încă sunt favorabile condiţiile de finanţare, sunt extrem de importante randamentele obligaţiunilor guvernamentale. În consecinţă, Banca Centrală Europeană monitorizează atent evoluţia pe termen mai lung a randamentelor", a declarat oficialul BCE.

Lagarde a reafirmat angajamentul BCE de a prezerva condiţiile financiare favorabile în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), prin toate mijloacele pe care le are la dispoziţie instituţia cu sediul la Frankfurt.

De la începutul anului, randamentele obligaţiunilor din zona euro au crescut, după evoluţii similare în SUA. Până acum, BCE a minimalizat aceste evoluţii, apreciind că rămân favorabile condiţiile financiare, iar randamentele nu sunt în mod necesar o măsură de referinţă.

Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să intervină, prima dată verbal, apoi prin accelerarea achiziţiilor de bonduri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.