Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCR a trecut pe profit după un an cu pierderi

bcr

BCR, cea mai mare banca din România, controlata de grupul austriac Erste, a înregistrat în primul trimestru un profit de 344 milioane lei (77,1 mil. euro), dupa ce anul trecut a avut pierderi de 2,8 miliarde lei în urma curatarii bilantului, în timc ce activele s-au redus fata de decembrie cu 1,5%,la 60,67 miliarde lei (13,75 mld euro)

În primul trimestru al anului trecut, BCR realizase un profit de un milion de lei, însa dupa un proces intens de curatare a bilantului care a presupus constituirea unor provizioane de 4,4 miliarde lei aferente creditelor neperformante scoase din bilant, banca a încheiat anul cu o pierdere de 2,8 miliarde lei.

La sfârsitul lunii decembrie, BCR avea active de 61,62 miliarde lei, iar dupa primul trimestru al anului trecut se situau la 70,58 miliarde lei.

Banca Comerciala Româna a înregistrat în primele trei luni din acest an un profit operational de 392 milioane lei (88,1 milioane euro), cu 29% mai mic raportat la perioada similara a anului trecut, pe fondul unor venituri operationale mai mici, influentate de contributii reduse din derularea creditelor neperformante si partial compensate prin costuri mai mici, potrivit raportului financiar trimestrial, citat de Mediafax.

Venitul operational s-a redus cu 18%, la 749,9 milioane lei (168,5 milioane euro), din cauza veniturilor din dobânzi care au scazut cu 20,8%, la 510,5 milioane lei (114,7 mil. euro) si a rezultatului net din tranzactionare mai mic cu 29,8%, ajungând la 61,9 milioane lei (13,9 mil. euro), pe fondul activitatii de tranzactionare mai reduse.

"Rezultatele financiare în primul trimestru al anului 2015 subliniaza faptul ca redresarea BCR a luat un avânt puternic. (...) Pe masura ce reusim sa atingem obiectivele de eficientizare a costurilor si eliminare a riscurilor, dedicam din ce în ce mai multe resurse consolidarii retelei comerciale si relatiilor noastre cu clientii", a declarat într-un comunicat Tomas Spurny, CEO BCR.

Veniturile nete din comisioane au scazut cu 4,7%, la 167,6 milioane lei (37,7 milioane euro), pe seama comisioanelor mai mici din administrarea creditelor si conturilor curente.

Cheltuielile administrative geenrale au coborât cu 1,3%, la 357,6 milioane lei (80,4 milioane euro). Raportul cost-venit a avansat la 47,7%, de la 39,7% în primul trimestru al anului trecut.

"Realizarea tintelor privind costurile, stabilite în planul de redresare si sustinut de concentrarea continua asupra îmbunatatirilor productivitatii, este de asteptat sa se traduca în investitii semnificative în infrastructura bancii
în trimestrele urmatoare", se precizeaza în comunicat.

Soldul creditelor s-a redus de la finalul anului trecut cu 2,1%, de la 32,56 miliarde lei la 31,87 miliarde lei.

Pe segmentul de retail, soldul finantarilor performante s-a situat la 16,6 miliarde lei, în contextul acoperirii creditelor rambursate sau ajunse la maturitate de catre cele nou acordate. Portofoliul total de împrumuturi pentru locuinte a crescut de la 8,45 miliarde lei la 9,55 miliarde lei.

Ceditele ipotecare standard au consemnat un avans anual de 48%, iar împrumuturile noi prin programul Prima Casa au avut o crestere de 43% fata de primele trei luni de anul trecut.

Soldul creditelor performante în moneda locala a urcat de la 6,7 miliarde lei în decembrie la 7 miliarde lei în martie.

Pe segmentul corporate, soldul finantarilor fara probleme a ajuns la 11,5 miliarde lei, pe fondul unui volum din ce în ce mai ridicat de credite noi aprobate, sustinute de un flux solid de afaceri noi de o calitate mai buna,
în special pe segmentele de descoperit de cont, capital de lucru si finantarea lantului de aprovizionare.

Pierderile nete din deprecierea activelor financiare care nu sunt masurate la valoarea justa prin profit si pierdere au înregistrat o contributie pozitiva de 39,4 milioane lei (8,9 milioane euro) în primul trimestru, fata de
o sarcina negativa de -496,4 milioane lei în aceeasi perioada a anului trecut, "datorita eforturilor reusite de a rezolva mostenirea de credite cu probleme".

Costurile de risc substantial mai mici au fost generate în principal de o calitate mai ridicata a portofoliului de credite performante, de generarea mai mica de credite neperformante (NPL) în activitatea retail, precum si mai putine cazuri de neplata în primul trimestru si recuperari mai ridicate pe segmentul corporate fata de baza stabilita în semestrul al doilea al anului trecut, ca urmare a revizuirii extensive a portofoliului.

Rata creditelor neperformante a scazut de la 30,3% în martie 2014 la 25,6%, dar situata mult înca peste media sistemului bancar, de 14% în decembrie, iar rate de acoperire a neperformantelor a urcat de la 62,2% la 75,7%.

Banca avea dupa primul trimestru o rata a solvabilitatii de 19,7%, peste nivelul de 10% cerut de BNR.

Soldul depozitelor atrase de la clienti s-a redus cu 2,7% fata de decembrie, de la 39,92 miliarde lei la 38,85 miliarde lei (8,8 miliarde euro), cresterea pe segmentul de retail fiind contrabalansata de o scadere "sezoniera" pe segmentul corporate.

BCR are o retea de 509 unitati retail, 21 centre de business si 23 de birouri mobile dedicate companiilor. Totodata, detine 2.600 de echipamente de autoservire bancara (ATM-uri, masini multifunctionale, terminale automate de plati, masini de schimb valutar), precum si 12.000 de terminale POS pentru platile la comercianti cu cardul.

Grupul BCR avea la finalul lunii martie 7.079 de salariati proprii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.