Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCR a trecut pe profit

bcr

Banca Comerciala Româna (BCR) a realizat în primele noua luni un profit net de 904,3 milioane lei (203,6 mil. euro), de la o pierdere de 2,42 miliarde lei în aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul reducerii masive a costurilor cu provizioanele, care s-au plasat la 55 milioane lei.

BCR a obtinut un profit operational de 1,2 miliarde lei (270,5 mil. euro), în scadere cu 23,5%, influentat de veniturile operationale mai mici, aflate sub impactul unei contributii mai reduse din derularea creditelor neperformante si costurilor mai ridicate, se arata într-un comunicat al bancii.

Activele grupului au scazut la 60,02 miliarde lei (13,5 miliarde euro), de la 61,62 miliarde lei la sfârsitul anului trecut, mentinându-se pe primul loc în sistemul bancar românesc în functie de acest indicator.

Costurile cu creditele neperformante s-au ajustat la 55,1 milioane lei (12,4 mil. euro), fata de 4,05 miliarde lei (910,8 mil. euro) în primele trei trimestre ale anului trecut, datorita procesului de curatare a bilantului.

"Costurile de risc substantial mai mici au fost generate în principal de o calitate mai ridicata a portofoliului de credite performante, de generarea mai mica de NPL-uri, precum si mai putine cazuri de neplata si recuperari mai ridicate ca urmare a revizuirii extensive a portofoliului", se spune în comunicatul, citat de Mediafax.

Rata creditelor neperformante s-a plasat la 22,2%, în scadere de la 26,5%, în pofida reducerii generale a portofoliului de credite determinata de recuperari, vânzari de portofolii NPL si scoateri în afara bilantului. Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a situat la 79,1%.

Soldul creditelor BCR s-a redus la 32,21 miliarde lei, de la 32,56 miliarde lei la finele anului trecut.

Volumul de credite noi garantate pentru segmentul de retail a crescut cu 17% anual, dintre care creditele Prima Casa au consemnat un avans anual de 48%, iar volumul de credite de nevoi personale a crescut cu 11%.

Pe segmentul corporate, portofoliul de împrumuturi nou acordate s-a ridicat la 2,2 miliarde lei de la începutul anului, în timp ce volumul total al creditelor din bilant a ramas stabil, sustinut de o crestere de 1,7% pe segmentul de întreprinderi mici si mijlocii.

"Volumul de credite noi aprobate este din ce în ce mai ridicat, sustinut de un flux solid de afaceri noi de o calitate mai buna, în special pe segmentele de descoperit de cont, capital de lucru si finantarea lanturilor de aprovizionare", se arata în comunicat.

Depozitele atrase de la clienti au fost în usoara scadere, cu 0,5%, la 39,73 miliarde lei (8,99 miliarde euro), evolutia pozitiva a depozitelor retail fiind compensata de o scadere sezoniera a depozitelor corporate. Depozitele clientilor ramân principala sursa de finantare a BCR, banca beneficiind totodata de surse de finantare diversificate, inclusiv compania mama.

Veniturile nete din dobânzi au scazut cu 15,5%, la 1,5 miliarde lei (339,3 milioane euro), de la 1,78 miliarde lei (400,8 milioane euro) în primele noua luni ale anului trecut, pe fondul curatarii aceelerate a portofoliului de credite cu probleme si a unui mediu dominat de rate mai mici ale dobânzii.

Veniturile nete din comisioane s-au redus cu 1,6%, la 531,6 milioane lei (119,7 milioane euro), pe seama comisioanelor mai mici din administrarea creditelor si conturilor curente, dar sustinute de veniturile generate de activitatea BCR Pensii.

Rezultatul net din tranzactionare a scazut cu 17,5%, la 232,1 milioane lei (52,3 milioane euro), datorita activitatii mai reduse de tranzactionare.

Venitul operational a scazut cu 12,1%, la 2,3 miliarde lei (519,6 milioane euro), în special datorita veniturilor nete din dobânzi mai reduse, împreuna cu un rezultat din tranzactionare mai scazut.

Cheltuielile administrative ale grupului financiar au ajuns la 1,1 miliarde lei (249,1 milioane euro), mai ridicate cu 4,9%.

"Realizarea tintelor privind costurile, stabilite în 2012 în planul de redresare si sustinuta de concentrarea continua asupra îmbunatatirilor productivitatii, este de asteptat sa se traduca în investitii semnificative în infrastructura IT a bancii. Conform strategiei stabilite în 2012 privind redresarea ?i îmbuna?irea productivita?ii bancii continua investi?iile masive în infrastructura IT a bancii, ceea ce a generat cre?terea cheltuielilor administrative generale în primele 9 luni", se precizeaza în comunicat.

Raportul cost-venit a avansat la 47,9%, de la 40,1% în aceeasi perioada a anului trecut.

Raportul de solvabilitate conform standardelor locale (doar banca) se situa în august la 19,8%, peste cerintele obligatorii ale BNR, de minim 10%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.