Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belarusul a arestat cetăţeni polonezi, ucraineni şi baltici. KGB și SVR acuză occidentul că pregătește o revoltă armată la Minsk

Twitter
Aleksandr Lukasenko Belarus

Comitetul pentru Securitatea Statului (KGB) al Republicii Belarus a anunţat marţi arestarea a zeci de ucraineni şi a mai multor polonezi şi cetăţeni ai statelor baltice pentru presupuse acţiuni de spionaj în favoarea serviciilor secrete occidentale, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

"Observăm că asupra Belarusului s-a intensificat notabil activitatea subversivă şi de spionaj", a semnalat şeful KGB-ului, Ivan Tertel, în timpul unei întâlniri cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi cu şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin. El nu a precizat când au fost efectuate arestările la care s-a referit, dar declaraţia sa pare să fie un bilanţ pentru perioada scursă de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Conform aceluiaşi responsabil belarus, polonezii şi ucrainenii au oferit schimbarea cetăţenilor lor cu belaruşi deţinuţi în Polonia şi Ucraina, dar, în cazul Kievului, autorităţile de la Minsk au respins propunerea. El a vorbit şi despre arestarea unui rus şi a unui belarus care lucrau sub coordonarea serviciilor secrete ucrainene şi pregăteau atentate în oraşul belarus Grodno, inclusiv asupra unei garnizoane militare, unui birou militar de recrutare, unei rafinării şi consulatului general rus.

Tabere de antrenament

În timp ce şeful SVR a acuzat Occidentul că încearcă să convingă Georgia să deschidă în regiunile separatiste proruse Abhazia şi Osetia de Sud un "al doilea front" împotriva Rusia, pe lângă frontul din Ucraina, şeful KGB a susţinut că statele occidentale pun la care o revoltă armată în Belarus cu obiectivul de a răsturna puterea şi ar fi fost create în acest scop tabere de antrenament în Ucraina, Polonia, Lituania şi Republica Cehă.

La rândul său, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a subliniat că Moscova şi Minskul şi-au intensificat în ultima vreme schimburile de informaţii.

Considerat ultimul dictator al Europei, Lukaşenko a acuzat Occidentul că instigat în august 2020 la protestele împotriva sa ce au urmat fraudării alegerilor prezidenţiale. De atunci, Lukaşenko a aprofundat integrarea Belarusului cu Rusia în cadrul Uniunii Statale, inclusiv în ce priveşte cooperarea militară. În virtutea acestei cooperări, el a acceptat la începutul invaziei ruse în Ucraina ca Rusia să folosească teritoriul belarus pentru a ataca nordul Ucrainei, de unde trupele ruse s-au retras între timp pentru a se axa pe ofensivele din estul şi sudul Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luna trecută un acord cu Lukaşenko pentru staţionarea unor arme nucleare tactice ale armatei ruse în Belarus. Cei doi preşedinţi vor avea săptămâna aceasta o întâlnire la Kremlin.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.