Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Benedek Zacharie: 'UDMR votează proiectul privind starea de alertă; forma iniţiată de Guvern era inacceptabilă'

camera deputatilor plen

Parlamentarii UDMR vor vota proiectul privind măsurile din starea de alertă, pentru că "sunt responsabili", a afirmat miercuri liderul deputaţilor Uniunii, Benedek Zacharie.

"Forma iniţiată de Guvern era inacceptabilă, măcar şi numai sub aspectul prerogativelor exorbitante pe care şi le aroga Executivul. (...) Prin acte administrative restrânge exercitarea oricărui drept şi libertăţi fundamentale, revocă şi numeşte în funcţii directori de unităţi sanitare şi de asistenţă socială, indiferent de subordonare, în mod arbitrar, fără o justă motivare, subordonează total angajatul angajatorului şi multe alte prevederi care pot da naştere unor abuzuri inacceptabile într-un stat de drept", a afirmat deputatul UDMR în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului privind starea de alertă, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Șef de poliție demis după ce a participat la o petrecere cu mai mulți interlopi în plină pandemie

El a susţinut că "Parlamentul, în doar două zile, pentru a se asigura că cetăţenii sunt protejaţi, a trebuit să practice o foarte fină echilibristică între exigenţele Constituţiei şi ale CCR, pe de o parte, şi situaţia de fapt, de cealaltă parte".

"Se pare că în ultimul moment balansul nu a mai fost posibil. Astfel, liberalii au propus şi au încercat să-şi impună voinţa, modificarea modului de intrare în vigoare a legii derogând de la prevederile Constituţiei", a adăugat deputatul UDMR.

Benedek Zacharie a afirmat, în context, că "atât Guvernul, cât şi preşedintele ştiau că se apropie termenul de 15 mai, iar neconstituţionalitatea reglementărilor privind starea de alertă erau cunoscute".

Citește și: Lovitură de teatru! Prevederile stării de alertă vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial! Amendament neconstituțional

"Şi, totuşi, în loc să vină cu soluţii viabile şi la timp au preferat ca pe agenda publică să pună pe primul loc subiectul preferat în campania electorală - minorităţile etnice, aşa-zisele jocuri ale UDMR-ului, pericolul furtului Ardealului, oficializarea limbii maghiare ca limbă în administraţia publică. Toate acestea au fost prezentate în lumină falsă, alarmistă, culminând cu poziţii publice în care limba maghiară este batjocorită de la cea mai înaltă demnitate a statului. Iar după toate acestea ne cereţi votul. Pe de o parte ne umiliţi, trunchiaţi adevărul şi ne batjocoriţi pentru a câştiga capital politic, iar pe de altă parte, vreţi să fim complici la adoptarea unui articol care contravine Constituţiei. Doriţi ceva inacceptabil într-o democraţie - să de dezicem de Legea fundamentală. Cei în drept - preşedintele şi Guvernul - să găsească o soluţie pentru rezolvarea problemei, nu să ne oblige pe noi, parlamentarii, să încălcăm Constituţia. Grupul UDMR, cu toate acestea, fiind o formaţiune responsabilă, va vota această propunere legislativă", a anunţat liderul deputaţilor UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.