Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beneficiile plasmei convalescente în tratarea COVID-19: Rata de supraviețuire a pacienților cu forme severe a crescut de la 2% la 25%!

Linkdin
plasma umana sange recoltare

Conform informațiilor furnizate de portalul covidplasma.ro, administrarea de plasmă convalescentă crește semnificativ șansele de supraviețuire pentru pacienții COVID-19 aflați în stare gravă.

Datele statistice din spitalele românești, adunate de covidplasma.ro, arată că rata generală de supraviețuire pentru pacienții COVID-19 intubați în perioada februarie 2020 – februarie 2021 a fost de doar 2,7%, în condițiile în care acești pacienți nu au primit tratament cu plasmă convalescentă. Atunci când însă pacienții intubați au beneficiat de terapia cu plasmă convalescentă, rata de supraviețuire a crescut puternic, ajungând la 24,7%.

Sursa citată precizează că doar 417 pacienți COVID-19 în stare severă (intubați) au beneficiat de terapia cu plasmă, ceea ce înseamnă doar 3% din totalul pacienților care au făcut forma gravă a bolii. Dintre acești pacienți tratați cu plasmă, 103 au supraviețuit, ceea ce reprezintă o rată de supraviețuire de 9 ori mai mare prin raportare la pacienții în stare gravă care nu au primit tratamentul cu plasmă convalescentă.

„Avem în fine și în România date certe, care confirmă eficiența plasmei convalescente în combaterea COVID-19. E foarte important ca această terapie să fie menținută, iar pacienții români să aibă un acces cât mai bun la această formă de tratament, fiindcă e dovedit că salvează vieți”, a declarat Florin Hozoc, cel care a donat statului român echipamentele de plasmafereză cu care a fost colectată plasma convalescentă.

Rezultatele colectării datelor statistice arată că plasma convalescentă are un efect cu atât mai bun cu cât este administrată mai devreme pacienților. Atunci când plasma a fost administrată pacienților în primele 10 zile de la apariția simptomelor de COVID-19, rata de supraviețuire a fost de circa 74%. Această rată a scăzut la 38% pentru pacienții care au primit plasmă între 10 și 15 zile de la debutul simptomelor și a scăzut în continuare la 25% pentru pacienții care au beneficiat de plasmă la mai mult de 15 zile de la apariția simptomelor, când deja erau ventilați mecanic sau intubați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.