Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlinala 2023: Cu "Suzume", animaţia niponă revine în competiţia principală

World Festivals
berlinala

La peste douăzeci de ani după ce a creat o surpriză la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin prin câştigarea Ursului de Aur, animaţia japoneză revine la Berlinală cu "Suzume", un "road movie" a cărui eroină încearcă să prevină seismele, relatează joi AFP.

Producţia, prezentată joi, este unul dintre cele două filme de animaţie aflate în competiţie la ediţia din acest a Berlinalei, ale cărei premii vor fi decernate sâmbătă seara, informează Agerpres.

"Este un film de divertisment care vorbeşte despre lucruri serioase, cum ar fi cutremurul care a lovit Japonia în urmă cu doisprezece ani", a explicat regizorul peliculei "Suzume", Makoto Shinkai, la o conferinţă de presă.

"Animaţia permite atingerea unui public foarte larg: persoane vârstnice care îl urmăresc împreună cu nepoţii. Şi le putem prezenta subiecte profunde", a adăugat el.

Ursul de Aur a fost decernat pentru prima şi singura dată unui film de animaţie japonez în 2002, pelicula "Spirited Away", o fabulă filosofico-ecologistă a lui Hayao Miyazaki.

Makoto Shinkai, în vârstă de 50 de ani, este, la fel ca maestrul Miyazaki, una dintre vedetele cinematografiei de animaţie nipone - filmul său "Your Name" (2016), care evocă seismul şi tsunami-ul care au devastat Japonia în martie 2011, este unul dintre cele mai mari succese ale genului.

Shinkai a declarat că s-a gândit mai întâi la publicul japonez atunci când a realizat noua sa producţie: "Nu am ţintit piaţa internaţională pentru acest film, totuşi cred că această abordare ne poate permite să atacăm subiecte care sunt cu adevărat universale", a spus el.

"Suzume", care a cunoscut deja un mare succes în Japonia, înaintea premierei sale internaţionale de la Berlinală, preia ingredientele mai multor producţii precedente ale cineastului: o poveste de dragoste între adolescenţi în contextul dezastrelor naturale.

"Weathering with You", filmul său anterior, a fost inspirat de intemperiile asociate schimbărilor climatice.

În "Suzume", regizorul a ales să-şi poarte eroina, o orfană crescută de mătuşa ei, prin Japonia. "Pun foarte mult accentul pe locurile abandonate" în urma dezastrelor naturale, dar şi pe depopularea ţării, a precizat Makoto Shinka.

Al doilea film de animaţie, care concurează printre cele 19 lungmetraje aflate în competiţia principală a festivalului, "Art College 1994", este opera regizorului chinez Liu Jan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.