Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlinul va suspenda ajutorul financiar pentru Afganistan în cazul victoriei talibanilor

thenews.com.pk
mujahedin taliban afgan

Germania, unul dintre principalii donatori ai Afganistanului, nu va trimite ''nici măcar un cent'' pentru dezvoltare dacă talibanii vor prelua controlul asupra ţării, a avertizat joi ministrul german de externe, Heiko Maas, citat de France Presse.

''Nu vom mai oferi niciun cent Afganistanului dacă talibanii preiau controlul total al puterii, introduc legea (islamică) Sharia şi dacă această ţară devine califat'', a declarat ministrul social-democrat într-un interviu pentru postul public de televiziune ZDF.

Afganistanul ''nu poate supravieţui fără ajutor internaţional'', a subliniat şeful diplomaţiei germane, informează Agerpres.

Germania acordă anual circa 430 de milioane de euro Kabulului şi face parte dintre cei zece cei mai importanţi donatori pentru dezvoltare în Afganistan.

De mai multe săptămâni, talibanii au lansat o ofensivă pe scară largă, profitând de debutul retragerii forţelor internaţionale de pe teritoriul afgan.

Retragerea trupelor SUA şi NATO ar urma să se încheie la 31 august, la 20 de ani de la intervenţia lor care a dus la înlăturarea talibanilor de la putere, în urma atacurilor din 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

Joi, talibanii au preluat oraşul strategic Ghazni, la 150 km sud-vest de Kabul, şi se apropie periculos de capitala Afganistanului după ce au capturat în câteva zile cea mai mare parte a jumătăţii de nord a ţării.

Maas a subliniat că retragerea trupelor internaţionale a fost iniţiată de SUA. Decizia ''a însemnat că toate celelalte forţe NATO trebuie să părăsească ţara, întrucât nicio ţară nu poate trimite soldaţi acolo'' fără o protecţie a părţii americane, a explicat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.