Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlinul pune condiţii pentru a aproba trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina

tanc leopard 2

Berlinul va fi de acord ca tancurile Leopard fabricate în Germania să fie trimise în Ucraina, dacă Statele Unite acceptă să-şi trimită propriile tancuri de luptă, a declarat o sursă guvernamentală germană pentru Reuters, citat de news.ro.

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat această condiţie de mai multe ori în ultimele zile în spatele uşilor închise, a declarat sursa Reuters, care a solicitat citarea sub rezerva anonimatului.

Aliaţii occidentali se vor întâlni vineri la baza aeriană americană Ramstein din Germania pentru a discuta despre armele pe care le vor oferi în continuare Ucrainei. Atenţia se concentrează în special asupra Germaniei, care are drept de veto asupra oricărei decizii de a trimite tancurile sale Leopard, aflate în dotarea armatelor aliate NATO din întreaga Europă şi considerate în general ca fiind cele mai potrivite pentru Ucraina.

Preşedintele polonez Andrzej Duda le-a spus miercuri participanţilor la forumul economic de la Davos că se teme că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă în Ucraina în câteva luni şi că, prin urmare, este crucial să fie oferit sprijin suplimentar guvernului de la Kiev prin furnizarea de tancuri şi rachete moderne.

Polonia şi Finlanda au declarat deja că vor trimite tancuri Leopard în Ucraina, dacă Germania va aproba acest lucru.

Berlinul spune că această decizie este pe primul loc pe agenda lui Boris Pistorius, noul ministru german al apărării. Pistorius îl va primi joi pe secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Statele Unite au alocat până acum aproximativ 24 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva forţelor ruseşti.

Oficiali americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că administraţia preşedintelui Joe Biden urmează să aprobe trimiterea de vehicule blindate Stryker pentru Ucraina, dar nu ar fi pregătită să trimită propriile tancuri de luptă, între care tancurile M1 Abrams, aşa cum cere Germania.

Săptămâna aceasta, Marea Britanie a crescut presiunea asupra Berlinului, devenind prima ţară occidentală care a anunţat că trimite tancuri occidentale de luptă în Ucraina. Londra a promis un escadron de tancuri Challenger. Totuşi, tancurile germane Leopard sunt considerate a fi cea mai bună alegere pentru a furniza Ucrainei o forţă consistentă de tancuri de luptă.

Wall Street Journal, care a citat oficiali germani de rang înalt, a relatat, la rândul său, miercuri că Berlinul pune condiţii pentru a aproba trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina. Publicaţiile Sueddeutsche Zeitung şi Bild au avut, de asemenea, articole similare.

Reticenţele de a trimite tancuri de luptă în Ucraina sunt legate de temerile că Rusia se va folosi de acest pretext pentru a escalada conflictul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.