Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie istorică: Statele Unite recunosc genocidul armean

genocidul armenilor

Preşedintele SUA Joe Biden a recunoscut sâmbătă genocidul armean, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, relatează AFP. Gestul vine în ziua de 24 aprilie care marchează începutul masacrelor armenilor în timpul Primului Război Mondial. Genocidul armean, recunoscut de peste 20 de ţări şi numeroşi istorici, este contestat de Turcia.

Vezi și: DOCUMENTAR: Genocidul uitat. Povestea incredibila a armenilor masacrati / VIDEO

''Americanii îi onorează pe toţi armenii care au fost ucişi în genocidul care a început pe 24 aprilie, în urmă cu 106 ani'', a scris preşedintele american într-un comunicat.

''Afirmăm istoria. Nu facem acest lucru pentru a copleşi pe nimeni, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va mai repeta niciodată", a adăugat el.

Este vorba de ''onorarea victimelor, nu de copleşirea cuiva'', a subliniat un oficial american, sub rezerva anonimatului, în timp ce Turcia a avertizat în prealabil orice recurs la ceea ce denunţă ca fiind o ''minciună''.

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor.


Se estimează că între 1.2 milioane şi 1.5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de către trupe ale Imperiului Otoman, aliate cu Germania şi Austro-Ungaria.

Turcia refuză însă utilizarea termenului "genocid", respinge acuzaţia că ar fi existat o încercare de exterminare şi vorbeşte despre masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei care au făcut sute de mii de morţi în ambele tabere.

Congresul SUA a recunoscut genocidul armean în decembrie 2019 printr-un vot simbolic, un text susţinut de senatorii ambelor părţi, dar care a fost blocat de mai multe ori de către susţinătorii republicani ai fostului preşedinte Donald Trump.

La începutul mandatului său, Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept "una dintre cele mai grave atrocităţi în masă din secolul al XX-lea", fără a folosi însă termenul "genocid"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.