Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bijuterii imperiale şi un safir impunător, vedete ale licitaţiilor tradiţionale de la Geneva

bijuterii

Bijuterii împodobite cu 38 de safire somptuoase, purtate odată de fiica adoptivă a lui Napoleon, şi cel mai mare safir din Caşmir, care a aparţinut moştenitoarei fabricilor de bere Guinness, se vor întrece în strălucire la tradiţionalele licitaţii din mai de la Geneva, informează vineri AFP.

În programul acestor licitaţii organizate la 11 şi 12 mai de cele două mari case Sotheby's şi Christie's sunt incluse mai multe bijuterii istorice.

Cu ocazia comemorării a 200 de ani de la moartea lui Napoleon, Christie's va propune nouă bijuterii imperiale împodobite cu safire şi diamante, care provin din colecţia fiicei sale adoptive, Stéphanie de Beauharnais.

Cele nouă piese, inclusiv o tiară (cu o valoare estimată între 140.000 şi 250.000 de franci elveţieni; între 154.000 şi 275.000 de dolari americani; între 128.000 şi 228.000 de euro), un colier (între 180.000 şi 320.000 de franci elveţieni) şi o pereche de cercei (între 30.000 şi 45.000 de franci elveţieni), ''au rămas în aceeaşi familie de la momentul în care i-au fost oferite lui Stéphanie de Beauharnais, cu ocazia căsătoriei sale la Palatul Tuileries'', a declarat pentru AFP Marie-Cécile Cisamolo, specialistă în bijuterii la Christie's.

Cu toate că rar se întâmplă să mai fie văzute astfel de bijuterii în frumoasele saloane ale înaltei societăţi europene, nu există nicio îndoială că diadema îşi va găsi cumpărător, potrivit expertei. ''În acest moment, vedem o mulţime de asiatici cărora le place să poarte aceste bijuterii prestigioase, la evenimente importante din viaţa lor'', a adăugat ea.

Nu mai puţin de 38 de safire originare din Sri Lanka au fost utilizate pentru a crea acest set la începutul anilor 1800.

Pe lângă valoarea lor istorică, aceste bijuterii de mare fineţe au şi o valoare intrinsecă datorită albastrului lor natural, safirele fiind supuse de obicei unui tratament termic pentru a le accentua culoarea.

Această colecţie istorică include, de asemenea, o importantă coroană de safir a Mariei a II-a, regina Portugaliei (jumătatea secolului al XIX-lea), decorată în centru cu un remarcabil safir birmanez (cu o valoare estimată între 170.000 şi 350.000 de franci elveţieni).

Diadema regală pe Instagram

Un alt punct culminant al licitaţiilor, la propunerea Sotheby's, este cel mai mare safir din Caşmir care a fost licitat vreodată (cu o valoare estimată între 2 şi 3 milioane de dolari). Această piatră neîncălzită de 55,19 carate este de un foarte frumos albastru catifelat, la fel ca toate safirele din această regiune.

După descoperirea lor la începutul anilor 1880, exploatarea safirelor din Caşmir a durat doar cinci ani, între 1882 şi 1887, ceea ce face ca aceste pietre preţioase să fie unele dintre cele mai râvnite de pe piaţă, potrivit casei de licitaţii.

Piatra de formă ovală este montată într-o broşă din anii 1930 alături de un alt safir din Caşmir, de 25,97 carate. Broşa provine din colecţia lui Maureen Constance Guinness (1907-1998), o figură emblematică din înalta societate britanică şi moştenitoare a celebrei familii de berari irlandezi.

Printre celelalte piese istorice scoase la licitaţie săptămâna viitoare, Sotheby's oferă de asemenea o diademă regală, păstrată timp de mai bine de 150 de ani în cadrul Casei de Savoia. Această bijuterie compusă din unsprezece perle naturale şi diamante, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi cu o valoare estimată între 1 şi 1,5 milioane de dolari, apare pentru prima dată pe piaţă.

Bijuteria este totodată o capodoperă a ingeniozităţii, diadema putând fi separată în două părţi, ceea ce oferă posibilitatea de a fi purtată ca un colier, a explicat pentru AFP Benoit Repellin, director de vânzări la Sotheby's în Geneva.

Această diademă regală apare pe piaţă pe fondul unei ''cereri globale fără precedent'' pentru acest tip de bijuterii, în special de origine regală, potrivit casei de licitaţii. Acest interes este sporit în special în Asia, unde colecţionarii, adesea tineri, au cumpărat o treime dintre diademele prezentate de Sotheby's în ultimii cinci ani.

Dornică să atragă o nouă generaţie de cumpărători, compania a creat special pentru această licitaţie un filtru Instagram ce permite tuturor să se fotografieze purtând diadema, într-un decor dintr-un somptuos palat italian.

În categoria pietrelor mari, Christie's propune un diamant alb rectangular de 100,94 carate (cu o valoare estimată între 12 şi 18 milioane de dolari), numit ''The Spectacle'', tăiat dintr-un diamant brut de 207,29 carate, descoperit în 2016 în Iacuţia (Siberia orientală) de grupul Alrosa din Rusia.

Există, de asemenea, şi variante mai ieftine. Cum ar fi un pandantiv cu un smarald în formă de pară de 104,40 carate, montat de Harry Winston, propus de Sotheby's (cu o valoare estimată între 1 şi 1,5 milioane de dolari). Acesta are o ''greutate cu adevărat excepţională pentru smaralde, care este o piatră mai fragilă'', după cum a explicat Repellin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.