Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanțul taifunului Hagibis a ajuns la 70 de morți

Taifunul Hagibis

Echipele de salvare caută încă persoanele rămase izolate în urma puternicelor inundaţii provocate de trecerea taifunului Hagibis pe teritoriul Japoniei sâmbătă seara, soldată cu moartea a circa 70 de persoane, potrivit unui nou bilanţ publicat marţi de postul public de televiziune NHK şi citat de AFP potrivit Agerpres

Cincisprezece persoane sunt în continuare date dispărute, a informat NHK.

Peste 100.000 de soldaţi, pompieri, poliţişti şi membri ai pazei de coastă continuă să caute supravieţuitori în zonele inundate şi afectate de alunecările de teren, declanşate de ploile - calificate ca "fără precedent" de meteorologii japonezi - care au însoţit taifunul Hagibis.

Mai multe persoane ar putea fi încă izolate în zonele inundate unde salvatorii nu au reuşit să ajungă, a raportat presa, după survolarea cu elicopterele a zonelor devastate.

"Acordarea de ajutor continuă 24 de ore din 24", a declarat premierul Shinzo Abe, în replică la întrebările puse de senatori în cadrul unei comisii privind bugetul.

Peste 3.000 de persoane au fost deja salvate (cu ambarcaţiuni, elicoptere şi vehicule) în cele 36 de prefecturi afectate de intemperii, dintr-un total de 47.

Hagibis a atins ţărmul sâmbătă seară în Honshu, una dintre cele patru insule principale ale Japoniei, venind dinspre Pacific, însoţit de rafale de 200 km/h şi precedat de ploi torenţiale.

Numărul victimelor a crescut constant luni, iar în ultimul său bilanţ, realizat pe baza informaţiilor strânse de pe teren de jurnalişti, NHK a oferit marţi la prânz o cifră care se apropia de 70 de morţi.

Ploile de marţi dimineaţă şi cele prognozate pentru marţi seara reprezintă o nouă ameninţare pentru locuitori, complicând operaţiunile de salvare.

"Precipitaţiile abundente au ridicat nivelul râurilor şi fragilizează solul în unele locuri", a avertizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihige Suga.

"Apelăm la localnici să păstreze vigilenţa maximă", a declarat el pentru presă.

Circa 180 de cursuri de apă au ieşit parţial din matcă, iar în unele locuri digurile acestora au fost distruse - apele invadând zone rezidenţiale, nu doar în zonele rurale, ci şi în oraşe populate de la periferia capitalei Tokyo, precum Kawasaki.

În imaginile prezentate de televiziuni se poate vedea cum casele aflate în apropierea cursurilor de apă se prăbuşesc şi sunt măturate de ape, în timp ce altele, situate la baza dealurilor, sunt dărâmate în timpul alunecărilor de teren.

Zeci de şcoli, aziluri de bătrâni şi alte instituţii publice au fost, de asemenea, inundate.

Mii de sinistraţi şi-au petrecut mai mulţi nopţi în adăposturi.

Printre provinciile cu cel mai mare număr de victime se numără Miyagi şi Fukushima, deja afectate dramatic de tsunami-ul şi de accidentul nuclear din martie 2011.

Marţi dimineaţă, circa 34.000 de gospodării erau afectate în continuare de o pană de curent, iar aproximativ 133.000 de case nu aveau acces la apă potabilă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.