Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biró Rozália (UDMR): Avem nevoie de experienţa ambasadorului Radu Ioanid pentru relaţiile cu Israel

Adevarul
Radu Ioanid

Deputatul UDMR Biró Rozália a declarat joi că este nevoie de o acţiune foarte urgentă de negociere şi actualizare a acordurilor şi protocoalelor cu statul Israel, având încredere în experienţa vastă a ambasadorului Radu Ioanid, care a primit miercuri aviz favorabil la audierile în comisiile parlamentare, scrie Agerpres.

"Domnul ambasador Radu Ioanid este, aş spune, cea mai potrivită personalitate din diplomaţia română care ar fi putut să fie ales pentru a fi ambasadorul României în Israel. Este director al Muzeului Holocaustului din SUA, a fost vicepreşedinte al Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului în România, doctor în istorie, în filosofie, are o activitate foarte bogată, cu o experienţă foarte largă. Având în vedere situaţia existenţă şi această lipsă de patru ani, avem nevoie de experienţa vastă a domniei sale", a declarat, în conferinţă de presă, Biro Rozalia, preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor.

Importanţa existenţei unui ambasador în statul Israel reiese, a precizat ea, şi din faptul că Parteneriatul strategic între România şi Israel este unul de importanţă majoră pentru cele două ţări, cei patru ani în care România nu a avut ambasador în această ţară având efecte atât în relaţiile diplomatice, interguvernamentale şi interparlamentare, cât şi în domeniul economic.

"Toate acestea au suferit din cauza lipsei de reprezentare a României la cel mai înalt nivel în Israel. Ultima vizită a unui înalt demnitar din Israel a fost cea a preşedintelui Shimon Peres, în anul 2010, alte întâlniri au mai avut loc la nivel guvernamental în anii 2016 şi 2017, iar pe plan parlamentar, în 2017 şi 2018. Dar interguvernamental, legăturile sunt foarte slabe sau aproape inexistente în ultimii doi-trei ani", a precizat Biro.

În ce priveşte documentele bilaterale, Biro Rozalia a amintit Protocolul de modificare a dublei impuneri; Programul de colaborare în domeniul educaţiei, ştiinţei, culturii, tineretului între Guvernul României şi Guvernul Israelului; Acordul între cele două guverne privind cooperarea în domeniul securităţii şi ordinii publice; Acordul privind cooperarea în domeniul sănătăţii; Acordul guvernamental privind statutul forţelor SOFA.

"Este nevoie e o acţiune foarte urgentă în ceea ce priveşte, pe de o parte, colaborarea interguvernamentală, pe de altă parte, negocierea şi actualizarea acestor acorduri care au fost încheiate şi care trebuie renegociate. De aceea, avizul obţinut de domnul ambasador a fost unanim, atât din partea comisiilor reunite de politică externă, cât şi comisiile românilor de pretutindeni. Deci patru comisii, în unanimitate, i-au acordat avizul favorabil domnului ambasador pentru această misiune. Avizul este consultativ, de altfel, dar procedura trebuie parcursă. Când obţii însă avizul de la patru comisii, este o subliniere a importanţei acestui mandat", a declarat Biro Rozalia.

Potrivit deputatului, din populaţia de circa nouă milioane de locuitori a Israelului, aproximativ 10% sunt originari din România, "o comunitate foarte însemnată". Israelul se numără printre primele 20 de ţări la nivel mondial privind dezvoltarea economică.

Deputata bihoreană l-a solicitat pe noul ambasador să înscrie printre priorităţile sale şi înfrăţirea municipiului Oradea cu oraşul Givatayim, localitate în care trăiesc în jur de 30.000 de români.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.