Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica Greco-Catolică organizează mai multe evenimente omagiale la doi ani de la vizita Papei Francisc la Blaj

rador.ro
papa francisc

O serie de manifestări omagiale au avut loc miercuri în municipiul Blaj, la împlinirea a doi ani de la vizita istorică a Suveranului Pontif în "Mica Romă" şi cu prilejul Sărbătorii Fericiţilor Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, beatificaţi în 2 iunie 2019, informează Agerpres.

Importanţa vizitei apostolice a Suveranului Pontif din 2 iunie 2019 şi celebrarea pe Câmpia Libertăţii a ceremoniei de beatificare a celor şapte ierarhi care au murit pentru credinţa catolică au fost evidenţiate în cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, oficiate în Catedrala "Sfânta Treime", de către Cardinalul Lucian.

"Cu bucurie, întreaga noastră Biserică îi sărbătoreşte astăzi, 2 iunie, pe Fericiţii Martiri Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, ucişi 'in odium fidei' de către regimul comunist în diferite locuri din România între anii 1950-1970. Această sărbătoare a fost stabilită în urmă cu doi ani, odată cu beatificarea acestora de către Sfântul Părinte Papa Francisc la Blaj, pe 2 iunie 2019", a amintit Cardinalul.

Înaltul ierarh a apreciat că sărbătoarea din 2 iunie îi "implică" nu numai pe credincioşii Bisericii Greco-Catolice din România, ci întreaga comunitate creştină din ţară şi toate celelalte "realităţi" care alcătuiesc viaţa socială şi civică a românilor.

"Cei şapte martiri sunt bogăţia întregii Biserici. Sunt semnul limpede că Dumnezeu lucrează în România. Preasfinţitul Ioan Suciu, unul dintre cei sărbătoriţi astăzi, scria că atunci când va veni vremea Vinerii Mari pentru Biserica din România, atunci vor apărea sfinţii ei. Şi a avut dreptate, el însuşi devenind unul dintre ei. De aceea, sărbătoarea de astăzi este o expresie a biruinţei Binelui asupra Răului, a luminii asupra tenebrelor, speranţă concretă şi lucrătoare pentru Biserica noastră şi pentru întregul neam românesc", a afirmat Cardinalul Lucian.

La finalul Sfintei Liturghii, decanul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj - Napoca, Cristian Barta, a prezentat albumul "Mică Romă, Papa te salută!", care ilustrează, în imagini, desfăşurarea vizitei apostolice la Blaj.

Albumul, apărut la Editura Buna Vestire din Blaj, cuprinde, de asemenea, biografiile oficiale şi discursurile rostite cu prilejul acestei vizite istorice, precum şi descrierile tronului arhieresc "din gratiile închisorilor" pentru Papa Francisc şi a icoanei "Acoperământul Maicii Domnului cu cei Şapte Fericiţi Episcopi Martiri Greco-Catolici", lucrare a pictorului ucrainean Ivan Karas, dar şi cuvântările rostite în Biserica din cartierul Barbu Lăutaru.

A urmat prelegerea intitulată "Semnificaţia istorică a vizitei Papei Francisc la Blaj în anul 2019", susţinută de Lect. univ. dr. la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj - Napoca, Ciprian Ghişa.

În cadrul manifestărilor celebrative ale Sărbătorii Fericiţilor Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, în foaierul Palatului Cultural din Blaj, a avut loc miercuri şi expoziţia de artă "Portretele Fericiţilor Episcopi Martiri: Credinţă şi artă", realizate de pictorul prof. univ. Liviu Lăzărescu.

Citește și: Luptele interne din TVR pentru conducerea televiziunii! Dezvăluirile lui Ionuț Cristache: 'Nu cumva poate fi încadrat la trafic de influență?'

Peste 100.000 de pelerini au fost prezenţi în 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertăţii din Blaj la ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici, oficiată de însuşi Suveranul Pontif. Procedura de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi s-a derulat pe durata unui sfert de secol. Patru dintre episcopi - Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu şi Alexandru Rusu - au murit în închisorile din Sighet şi Gherla, mormintele acestora rămânând necunoscute. Supravieţuitori ai Sighetului, Vasile Aftenie, Ioan Bălan şi Iuliu Hossu au fost îngropaţi, sub supravegherea Securităţii, în Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Papa Francisc s-a întâlnit în Blaj şi cu romii din cartierul "Barbu Lăutaru", prilej cu care Suveranul Pontif a cerut iertare, în numele Bisericii, comunităţii rome pentru momentele, de-a lungul istoriei, când aceştia au fost ''maltrataţi'', ''segregaţi'' sau priviţi ''într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.