Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Blat Dragnea- Iohannis. Spectrul micșorării pensiilor speciale, instrument de epurare a indezirabililor din sistem

dragnea iohannis

Liderii PSD au de ce  să-și frece bucuroși mâinile. Cu  acordul tacit al președintelui Klaus Iohannis, interesat și el să vadă sistemul de securitate națională, în special  serviciile, curățate de unii generali deveniți indezirabili,  Liviu Dragnea a reușit prin fluturarea spectrului micșorării  pensiilor speciale să lovească mai mulți iepuri dintr-o lovitură și să elimine  din funcții grele mai mulți generali din funcții în  zona internelor și armatei, altfel inamovibili pe căi obișnuite.  Experimentul  s-a derulat cu succes șo este departe de a fi încheiat -  noua  ordonanțâ de urgență prin care pensiile speciale nu mai sunt speciale, după ce  criteriul de raportare la creșterile salariale a fost eliminat, păstrându-se numai coeficientul de inflație,  lasă generalilor și ofițerilor din sistem un nou răgaz - până pe 15 septembrie mai au timp să reflecteze dacă mai rămân în sistem sau își asigură o pensie mai mare decât salariul  actual. Între  timp,  cei  rămași credincioși noii guvernări sunt păstrați  în funcții sau recuperați în noi posturi de către actualii guvernanți, în timp ce  PSD pregătește asaltul posturilor vacantate cu proprii generali fideli noii conduceri.

Introducerea schimbării sistemului de pensionare pentru  personalul din armată, servicii secrete, ministerul de interne parea  fi doar un  nou instrument în ecuația reașezării raporturilor de putere în actualul sistem, prin înlocuirea sutelor de generali și colonei care  s-au repezit să-și depună dosarele de pensionare anticipată pentru a beneficia de  vechile privilegii stabilite prin lege, cu  oamenii Președinției și ai PSD.

Potrivit unor surse din conducerea PSD,  Dragnea  are în sfârșit motive de mulțumire - o bună parte din oamenii de la vârful Armatei și Internelor care au  avut legături și s-au pus în serviciul unor mai vechi poluri  de putere politice, sunt acum îndepărtați din sistem fără niciun scndal sau deficit de imagine. Dimpotrivă,  ideea economiiilor la  bugetul de stat prin  reducerea  acestor categorii de pensii are mereu priză la populație, dar nu numai la ea.

Orice vacantare de post de general sau colonel în zonele de apărare, siguranță și rodine publică, dar și servicii secrete ajunge pe  biroul lui Klaus Iohannis. Președintele este cel care semnează decretele de trecere în rezervă ale acestor categorii și tot el este cel care prin decret aprobă numirile la nivelul serviciilor secrete.  Însă nu și la nivelul   armatei și al Internelor, acolo  unde nu mai este  necesară semnătura sa, ci doar a ministrului de resort.

Pentru  Liviu Dragnea  era  vital să aibă concursul Președinției în noua  operațiune de epurare din sistem sub masca economiilor aduse la buget. Iar asentimentul  lui Iohannis l-a avut și-l are pe deplin. Cu o singură excepție - actuala  guvernare nu se poate  atinge de pensiile magistraților, ale procurorilor și judecătorilor - una dintre țintele principale ale  campaniei PSD împotriva pensiilor speciale, susțin  sursele citate.

Potrivit acestora,  încununarea  cu succes a experimenteului în zona  armetei și  serviciilor i-au făcut pe mulți din conducerea PSD să spere că aceeași tactică se poate aplica și în cazul  DNA-ului  condus de  Laura  Codruța Kovesi.

"Toată lumea  se așteaptă ca  în  toamnă să se vină cu o nouă ordonanțâ prin care să reducă și pensiile magistraților. În ciuda presiunii existente în partid și a declarațiilor belicioase deja aruncate  în spațiul public, acest lucru nu se va întâmpla. Dacă era așa, categoria magistraților  ar fi fost  și ea inclusă în textul noii ordonanțe. Iohannis i-a transmis deja lui Dragnea să nu se atingă de ei, mai ales că există decizii ale CCR care nu permit acest lucru. Altfel, decretele de numire în funcții  în armată îi Interne nu vor avea  acordul Președinției. Acesta a fost târgul perfectat, unul de tip win win pentru ambele tabere. Să vedem efectele și dacă Iohannis  se va ține de cuvânt", ne-au declarat surse din conducerea PSD.

De altfel, nu este întâmplător faptul că  această  acțiune de epurare mscată a început  cu plecările din SRI și STS, iar în SPP ne putem aștepta la  gesturi similare până la data de 15 septembrie, când noua ordonanță privind pensiile își va face simțite efectele. Practic, Guvernul a lansat o invitaţie la pensionare pentru sute, chiar mii de oameni cu experienţă, de la vârful instituţiilor

Au urmat apoi plecările masive din sitemul de Apărare și Interne, aproape o mie  în această vară numai la nivel central în sistemul  patronat de pupila  lui Liviu Dragnea, Carmen Dan, plus sute de generali abandonând jurământul de militar depus de dragul unei pensii substanțiale în curtea MAPN, gestionată de un alt fidel al liderului PSD, Adrian Țuțuianu.

În spațiul public, ambii miniștri au părut că mimează  interesul pentru păstrarea  ofițerilor de rang înalt în activitate,   ei venind  cu promisiuni de  noi creșteri salariale și implicit, pensii mai mari.

"Din datele pe care le am, din armata României au plecat peste 1200 de persoane. Peste 850 erau la termen. Au trecut în rezervă mai mulţi general, colonei sau locotenenţi-colonei. Putem înlocui aceste plecări ca armata să îşi îndeplinească toate misiunile", a spus  recent Ţuţuianu la un post tv.

"Eu cred că se grăbesc (cei care se pensionează acum - n.r.). Eu am un mesaj în primul rând de respect pentru toţi cei care au lucrat, lucrează şi vor lucra în sistemul de apărare şi ordine publică şi de securitate naţională, că e bine să rămână în sistem. (...) să nu uite că cei care rămân în sistem vor prinde majorările salariale şi implicit pensiile mai mari în anii următori, deci e posibil ca unii, dacă se grăbesc acum să iasă, să piardă, adică peste 2-3-4 ani de zile, rămânând în sistem, s-ar putea ca pensiile să fie mai mari decât cele care sunt acum", a spus, la rândul său, Dragnea la Antena 3.

Practic însă PSD și-a atins  scopul. Numai la nivelul MAPN,  pe parcursul anului 2017 trecut în rezervă 24 de generali, iar la data de 1 august au fost trecuți în rezervă un număr similar.

Cu rândurile generalilor rărite, acum se trece la acoperirea noului deficit de comandă care i-a luat, chipurile, prin suprindere, pe actualii guvernanți. La nivelul MAI, soluția găsită este una de  domeniul absurdului.

Carmen Dan a preferat să permită unor înalţi funcţionari din Ministerul Afacerilor Interne să pună mâna pe pensii grase şi, în acelaşi timp, să rămână în continuare pe posturi, fiind remuneraţi cu salarii la fel de grase.   Potrivit acuzațiilor venite din partea sindicatelor din Poliție, este vorba de 30 de ofiţeri superiori în rezervă, susţin sindicatele din Poliţie.

Printre ei, comisarul-şef Alina Popescu.,  o apropiată a actualului ministru de Interne, pensionată, dar recuperată ulterior pe aceeaşi funcţie de consilier al ministrului, primind şi un salariu consistent. Cornel Gabriel Ciocoiu, fost director general al Direcţiei Generale Management Operaţional din MAI, s-a pensionat pentru un beneficiu de peste 13.000 lei, ca  acu să fie numit secretar de stat în Ministerul de Interne, funcţie plătită cu cel puţin 10.000 de lei lunar.

În aceeaşi situaţie se află şi Cătălin Breazu, fost director general adjunct în MAI, Direcţia Generală de Management Resurse Umane, reangajat imediat  după pensionare în calitate de consilier la cabinetul secretarului de stat.

În tot acest timp, președintele Klaus Iohannis s-a limitat doar la semnarea de decrete de trecerea în rezervă a unor generali care s-au  cerut la pensie.  Nici măcar o intervenție nu a venit dinspre Cotroceni în dezbaterea publică care a însoțit adoptarea noii OUG de către Guvernul Tudose, mai ales că  Iohannis nu a avut, până în prezent, nici o ezitare să se exprime public pe teme care-l deranjează.

Depopularea unor instituţii strategice, fără discuţie, o problemă de siguranţă naţională, nu a fost nici măcar atinsă în treacăt în ședința CSAT de săptămâna trecută cum ar fi fost și normal.

Practic, Klaus Iohannis a profitat in mod evident de situație pentru a netezi drumul  impunerii propriilor săi oameni în SRI, STS și SIE, dar  rămâne de văzut dacă concesiile făcute PSD în celelalte structuri de forță nu se vor  întoarce în timp împotriva lui, după ce  conducerea social-democrată își va  consolida influența în armată și interne.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.