Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Blue Air ar putea amâna cu un an listarea la bursă

tripsta.co.uk
blue air

Intrarea la bursă a companiei aeriene Blue Air ar putea fi amânată cu un an, în condițiile unui trafic redus, pe fondul noilor restricţii de circulaţie impuse în statele europene, relatează ZF.

Eurocontrol (Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigaţiei Europene) estimează că până în iunie 2021 traficul aerian îşi va reveni la doar 30% faţă de nivelul din 2019, pe fondul noilor restricţii de circulaţie impuse în statele europene.

Aceste previziuni vor avea un impact major asupra industriei aviatice, care a fost printre cele mai lovite de efectele pandemiei.

„Probabil vom amâna cu un an venirea la bursă, fiindcă vrem să fim o opţiune atractivă, vom căuta alte surse de finanţare. Suntem deja în discuţii cu diverşi investitori cu care vrem să facem proiecte complementare, iar cu aceste proiecte credem că putem să diminuăm costurile fixe, astfel încât să mergem mai departe. Nu era planul nostru prin­cipal, dar planul de rezervă se va trans­forma în plan de acţiune dacă aceste predicţii se materializează“, spune pentru ZF Oana Petrescu, CEO al Blue Air.

Alertă meteo - A fost emis cod galben pentru 15 județe

Iniţial, Oana Petrescu estima că Blue Air va veni la Bursa de Valori Bucureşti în septembrie-octombrie anul acesta cu o emisiune de obligaţiuni de circa 40-60 mil. euro, dar luând în calcul şi suma de 30 mil. euro. În planurile iniţiale era prevăzută o revenire în vara acestui an a traficului aerian la 60-70% din nivelul lui 2019.

Anul 2020 a testat şi rezilienţa companiei, fiind un an în care Blue Air s-a luptat pentru a putea supravieţui. Compania a făcut o cerere de împrumut pentru salvare astfel încât să acopere pierderile, dar a şi anunţat procedura de concordat preventiv, care face parte din strategia de restructurare a companiei aeriene ca urmare a contextului creat de criza generată de pandemia de COVID-19.

Blue Air are în prezent o flotă de 18 aeronave, dintre care 6 sunt avioane clasice şi 12 sunt avioane de ultimă generaţie luate în leasing. Compania are în plan reînnoirea întregii flote de avioane. Anul trecut, compania a folosit doar 30% din flotă.

Compania a avut afaceri de 2,1 miliarde lei în 2019 şi un profit net de 72 milioane lei.

Ajutorul de stat prevede acordarea unei sume de 62 milioane euro companiei aeriene Blue Air, pe de o parte, cu scopul de a compensa pierderile cauzate de efectele pandemiei, iar pe de altă parte, pentru furnizarea resurselor necesare pentru a face faţă nevoilor de lichiditate.

Ajutorul acordat de către stat companiei aeriene a fost pe două componente, şi anume 28 de milioane euro pentru acoperirea pierderilor din perioada stării de urgenţă şi 34 de milioane euro pentru deficitul de lichiditate. Blue Air a avut un deficit de lichiditate în cele trei luni în care a fost nevoită să îşi ţină avioanele la sol de circa 100 de milioane de euro, care a fost parţial acoperit de împrumut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.