Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR, avertisment DUR după majorările salariale aprobate de Parlament

isarescu

Banca Națională a România (BNR) a lansat un avertisment dur după majorările salariale pentru bugetari aprobate de Parlamentul României. PIB-ul nu poate face față majorărilor de salarii, spun oficialii BNR.

Primul avertisment concret lansat de BNR după dezmățul de pomeni electorale făcute de parlamentari înainte de alegeri: PIB-ul nu poate face față majorărilor de salarii, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Potrivit lui Vasilescu, România "trebuie să țină cu dinții" de deficitul bugetar asumat de 3% din PIB.

Washington Post - PROFEȚIA care CUTREMURĂ America: Trump NU ajunge președinte

Banca Națională României (BNR) își menține estimarea de inflație pentru acest an la minus 0,4%, însă revizuiește în creștere prognoza pentru anul viitor, la 2,1%, de la 2%, cât estima în august, potrivit datelor din Raportul trimestrial asupra inflației prezentat, joi, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit agerpres.ro.

"Pentru anul viitor, avem o revizuire minoră în plus, cu 0,1 puncte procentuale, la 2,1% pe baza evoluției CORE 2 ajustat", a explicat Isărescu.

Potrivit acestuia, fără impactul de runda I al reducerii cotei TVA, inflația ar fi fost de 1% în acest an și de 2,4% anul viitor.

Dacă nu se ia în calcul impactul eliminării supraaccizei la carburanți de la 1 ianuarie 2017, inflația ar ajunge la 2,7% în 2017, a mai adăugat guvernatorul BNR.

Vești PROASTE pentru Traian Băsescu: Procurorii cer redeschiderea dosarului de luare de mită

Potrivit BNR, suspendarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor naturale până în martie 2017 şi reducerea tarifelor de transport au fost principalele surse de dezinflaţie în ultimele luni.

Isărescu consideră că dezechilibrul dintre cerere şi ofertă - în sensul în care cererea este mai mare decât oferta internă în prezent - ar trebui corectat prin stimularea producţiei interne.

Guvenatorul a subliniat că există o contribuţie mai ridicată a investiţiilor în creşterea economică din primul semestru, dar a observat o restrângere a ofertei de forţă de muncă, în contextul unui avans semnificativ al produsului intern brut (PIB).

În prima jumătate a acestui an, economia românească a avansat cu 5,2%, nivel peste estimări.

Totuşi, odată cu disiparea efectelor reducerilor de taxe din 2015 şi 2016, inflaţia ar trebui să revină la valori pozitive, în 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.