Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR dezvăluie în premieră situaţia la zi a celor care au credite cu garanţie imobiliară

bnr

Ziarul Financiar:

Banca Naţională (BNR) a prezentat miercuri un raport detaliat asupra expunerii persoanelor fizice pe sectorul imobiliar: câte credite au luat, pentru ce, în ce monede şi câte sunt restante.
Este pentru prima data când BNR prezintă un asemenea raport detaliat în contextul discuţiilor extreme de tensionate privind legea dării în plată.
Conform ultimelor discuţii, senatorii au respins amendamentele neoficiale ale BNR privind legea dării în plată, printre care şi aceea că programul Prima Casă să nu facă obiectul acestei legi.
De mai bine de trei luni, băncile şi Parlamentul sunt în tabere diferite în ceea ce priveşte legea dării în plată, care presupune că în orice moment un debitor poate preda băncii cheile apartamentului şi să nu mai aibă nimic de plătit, chiar dacă există o diferenţă între valoarea creditului acordat şi preţul de piaţă al imobilului.
În ciuda unui lobby intens, atât intern, cât şi extern (Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană), iniţiatorii legii, deputatul Daniel Zamfir, PNL şi avocatul Gheorghe Piperea, au rămas tari pe poziţii: legea se aplică şi celor care au în acest moment credite în derulare (băncile au cerut ca legea să nu fie retroactivă) şi nu există o limită maxima de 150.000, cum a cerut BNR, deci legea se aplică tuturor imobilelor, indiferent de valoarea lor.
Mai jos aveţi datele publicate de BNR privind situaţia persoanelor fizice care au credite cu garanţii imobiliare în spate, indiferent dacă sunt împrumuturi imobiliare, ipotecare sau de consum.
Numărul total al persoanelor fizice cu credite garantate cu un imobil este de 474 420, iar soldul total al acestor credite este de 77,27 miliarde de lei, din care:
· 174 160 debitori au contractat credite ipotecare, soldul fiind de 28,67 miliarde lei;
· 155 012 debitori au contractat alte credite pentru investiţii imobiliare, soldul acestor credite fiind de 24,06 miliarde lei;
·  163 007 debitori au contractat credite de consum cu garanţii ipotecare, soldul fiind de 24,54 miliarde lei.
Menţionăm că unele persoane au contractat credite din mai multe categorii.
Separat, sunt raportaţi 6 891 debitori ale căror credite imobiliare au fost cesionate în perioada 2012-2015, soldul acestor credite cesionate fiind de 2,19 miliarde lei.

Romania Libera:

Ape tulburi în Marea Chinei de Sud. Guvernul chinez a amplasat două baterii de rachete pe Woody Island, o sfidare la adresa America care face apeluri pentru oprirea militarizării unei regiuni aflate sub tensiune.
Desfăşurarea de către China de rachete pe Woody Island constituie un afront pentru Barack Obama. Informaţia dezvăluită de Fox News şi confirmată de autorităţile americane şi taiwaneze intervine în momentul în care preşedintele SUA închidea marţi, la Palm Springs (California), un summit al liderilor din Asia de Sud-Est consacrat securităţii maritime. „Am discutat despre necesitatea de măsuri tangibile pentru scăderea tensiunilor în Marea Chinei de Sud“, declara Obama solicitând în special „oprirea noilor revendicări, noilor construcţii şi militarizarea insulelor disputate“.
Woody Island este o insulă din arhipelagul Paracelsus, revendicată de Taiwan şi Vietnam, pe care China o ocupă din 1956 şi a rebotezat-o Yongxing. Potrivit imaginilor satelitare publicate de Fox News, Beijingul a amplasat pe insulă două baterii cu opt lansatoare de rachete, echipamentele fiind instalate între 3 februarie şi duminica trecută. Este vorba de un sistem chinez de apărare aeriană de tip Hongqi-9, care poate lovi un avion civil sau militar, o navă sau o altă rachetă pe o rază de 200 km.

Evenimentul Zilei:

Declaraţiile şi demonstraţiile sale sunt menite a ridica vălul minciunilor de pe datele economice pe care Rusia le prezintă propriului public.
Serghei Aleksashenko a subliniat faptul că relativul optimism al Kremlinului – dacă putem vorbi despre optimism când anunţi prăbuşirea economiei chiar şi numai cu 3,7% şi reduci, a doua oară, cheltuielile generale cu 10% într-un an, după ce aproape ai epuizat fondurile de stabilizare – nu este bazat pe realitate ci pe un joc de cifre şi că, dacă este luată raportarea statistică oficială şi e disecată, reies evident lipsa de corelaţie între diferitele componente ale economiei ruse. Mai mult, fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Ruse susţine că autorităţile ruse nu au admis situaţia reală în mod public şi că criza pe care o parcurge azi Rusia e departe de a fi încheiată.
Aleksashenko a numit un “miracol statistic” care nu reflectă adevăratele probleme ale economiei, pentru că chiar dacă te uiţi la elementele de creştere, singurul care pare să fi crescut e exportul net, şi acest lucru pe seama prăbuşirii rublei la jumătatea valorii faţă de dolar, din martie 2014, de la ocuparea Crimeii. În rest, investiţiile străine sunt complet blocate, ca şi importurile, iar la nivel valoric, prăbuşirea e unanimă, pe toată linia. Lipsa de investiţii, inflaţia enormă, declinul monedei naţionale nu pot fi compensate de pretinsele reorientări spre piaţa asiatică. În fond este vorba despre materii prime şi despre pieţe care sunt alimentate din alte surse decât cele europene, în plus prăbuşirea pieţei chineze exclude orice posibilitate de compensare a prăbuşirii comerţului cu piaţa occidentală.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.