Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR: Războiul creează turbulențe și în România, dar mizăm pe stabilitatea cursului

Agerpres
BNR

Situaţia de război creează volatilitate şi o turbulenţă şi pe piaţa românească şi există un risc în ceea ce priveşte evoluţiile pieţei valutare, dar Banca Naţională mizează pe stabilitatea cursului, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

"Evident că situaţia de război creează volatilitate şi o turbulenţă şi pe piaţa românească. Se simte acest lucru şi pe piaţa valutară. Există un risc în ceea ce priveşte evoluţiile acesteia, dar Banca Naţională mizează pe stabilitatea cursului. E preocupată de stabilitatea cursului. Zilele acestea această stabilitate s-a menţinut sigur şi se va menţine în perioada următoare cu anumite evoluţii pentru că nu suntem într-o piaţă închisă. Suntem într-o piaţă în care evoluţiile dacă nu se simt într-o asemenea situaţie când să se simtă? Dar nu mizăm pe volatilitate ridicată pentru că încercăm să nu avem aceste excese în piaţă", a spus Dan Suciu, la Digi 24.

Întrebat cât de expus este sistemul financiar românesc, el a menţionat că a fost făcută o analiză zilele trecute în legătură cu acea situaţie şi "relaţiile sunt extrem de puţine şi expunerile sunt cu adevărat nesemnificative" din perspectiva stabilităţii sistemul financiar bancar românesc.

Suciu a precizat că toate economiile europene pot fi afectate la rândul lor de o situaţie de război, ceea ce nu ar aduce presiuni inflaţioniste suplimentare, dar depinde foarte mult de ceea ce se întâmplă pe de altă parte cu preţurile la energie, pentru că inflaţia în România a venit aproape exclusiv din preţurile la energie, carburanţi şi energie termică, gaze şi energie electrică. Din punctul acesta de vedere există riscuri, a admis el.

"Ceea ce putem spune e într-adevăr că avem mai mult ca niciodată zona de incertitudine şi imprevizibilitate. E atât de mare încât e foarte greu de făcut o prognoză în acest moment. Evident că sunt multe necunoscute. Sistemul financiar este stabil. Nu există conexiuni care să-l perturbe. Volatilitatea care există în piaţă evident că se manifestă, dar mizăm pe stabilitate şi avem toate instrumentele să ţinem lucrurile sub control", a adăugat Dan Suciu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.