Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogan Aurescu a vorbit despre provocările pandemiei, la ministeriala Alianţei pentru Multilateralism

bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, vineri, la reuniunea ministerială a Alianţei pentru Multilateralism, desfăşurată în sistem videoconferinţă, cu prilejul aniversării a 75 de ani de la semnarea Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, context în care s-a referit şi la provocările pandemiei, inclusiv aşa-numita "infodemie".

Potrivit unui comunicat al MAE, participanţii la reuniune au evaluat modul în care a acţionat sistemul internaţional în contextul crizei declanşate de pandemia de COVID-19 şi au analizat modalităţile de consolidare a arhitecturii multilaterale, în special cea din domeniul sanitar. Participanţii au prezentat, de asemenea, abordările naţionale privind mecanismele la dispoziţia comunităţii internaţionale pentru prevenirea unor crize viitoare, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Dialog spumos între avocata lui Liviu Dragnea și Marian Ceaușescu: ‘Nu fugiți!’, ‘Eu nu fug, plec!’

Demnitarii au examinat şi lupta împotriva infodemiei - fenomen informaţional complex, cu elemente diverse, între care informaţiile false, zvonurile, informaţiile inexacte, incomplete şi narative care subminează stabilitatea societăţilor, credibilitatea instituţiilor, inducând adesea panică sau anxietate în rândul cetăţenilor. Acest fenomen a apărut pregnant în contextul pandemiei de COVID-19 şi a reliefat importanţa crucială pe care o are accesul la informaţii din surse de încredere, rolul esenţial al unei mass-media libere şi independente, precum şi al informării cetăţenilor şi rezilienţei acestora în raport cu fenomenul ştirilor false (fake news), informează comunicatul.

În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a salutat marcarea celor 75 de ani de la semnarea Cartei ONU, moment de referinţă al sistemului internaţional construit după cel de-al Doilea Război Mondial. El a exprimat sprijinul ferm al României pentru multilateralism şi a subliniat importanţa protejării şi consolidării sale în raport cu provocările evidenţiate de pandemie, inclusiv aşa-numita "infodemie".

"Ministrul Aurescu a subliniat nevoia consolidării multilateralismului şi a valorilor care stau la baza sistemului internaţional bazat pe reguli. Înaltul demnitar a salutat iniţiativa franco-germană ca parte a demersurilor internaţionale de reafirmare a nevoii de cooperare şi coordonare, ca singura soluţie viabilă în gestionarea pandemiei de COVID-19 şi a consecinţelor ei. În acest context, a amintit eforturile României pe linia cooperării internaţionale în combaterea crizei, cu accent pe rolul său în cadrul mecanismelor europene de reacţie la criză şi pe demersurile ţării noastre de sprijin medical pentru parteneri externi. A prezentat modul responsabil şi predictibil în care a acţionat România în ultimele luni, atât la nivel multilateral, cât şi bilateral. A subliniat că ţara noastră a fost prima care a găzduit, la nivelul Uniunii Europene, o rezervă comună a materiale medicale (rescEU), necesare în situaţiile de urgenţă, materialele fiind distribuite ţărilor din vecinătate şi nu numai. A arătat că România a oferit şi sprijin bilateral, constând în trimiterea de echipe medicale şi echipamente de protecţie către mai multe ţări partenere", menţionează MAE.

Citește și: Silviu Mănăstire spulberă anchetele lui Tolontan referitoare la mafia care acționează în colaborare cu Poliția Locală Sector 4: ‘Pistol cu apă’

Aurescu a făcut referire şi la reuniunea ministerială aniversară a Comunităţii Democraţiilor, pe care a prezidat-o, în contextul deţinerii Preşedinţiei acestei platforme multilaterale de către ţara noastră.

"Şeful diplomaţiei române a evidenţiat semnificaţia adoptării astăzi, sub Preşedinţia României, a Declaraţiei de la Bucureşti a Comunităţii Democraţiilor şi a pus accent pe activitatea ţării noastre în cadrul Comunităţii, în sprijinul principiilor democratice, manifestată şi prin proiectele axate pe contracararea intervenţiilor străine maligne asupra democraţiilor. Ministrul Aurescu a transmis sprijinul României pentru dezvoltarea şi implementarea narativelor şi a instrumentelor comune, necesare pentru combaterea 'infodemiilor'. Acestea trebuie să fie în serviciul valorilor, drepturilor fundamentale şi al principiilor democratice comune, împărtăşite de partenerii ţării noastre de pe scena internaţională, şi trebuie să respecte libertăţi fundamentale precum organizarea alegerilor libere şi juste, libertatea presei, libertatea de expresie şi opinie", se arată în comunicat.

Conform MAE, ministrul a salutat, în acest context, lansarea în cadrul reuniunii a unui grup de lucru ad hoc antiinfodemii, sub egida Forumului privind Informarea şi Democraţia.

La Reuniunea ministerială a Alianţei pentru Multilateralism, găzduită de Jean-Yves Le Drian, ministrul afacerilor externe al Franţei, şi de Heiko Maas, ministrul afacerilor externe al Germaniei, au participat peste 40 de miniştri şi secretari de stat şi alţi demnitari din întreaga lume, reprezentanţi ai statelor şi organizaţiilor care susţin sistemul multilateral şi această platformă informală menită să contribuie la consolidarea lui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.