Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu anunță SUA că România este de partea lor în conflictul cu Rusia

b1.ro
Bogdan Aurescu

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă solidaritatea cu Statele Unite ale Americii în raport cu îngrijorarea exprimată în declaraţia publicată cu privire la atacurile cibernetice asupra platformei Orion a companiei SolarWinds, arată un comunicat MAE.

Ministerul de Externe aminteşte că România s-a confruntat cu provocări de securitate asemănătoare.

"MAE şi autorităţile române cu responsabilităţi în domeniu reafirmă angajamentul ferm şi implicarea României în sprijinul eforturilor de combatere a agresiunilor cibernetice şi îşi exprimă interesul de a coopera cu SUA şi ceilalţi aliaţi şi parteneri, astfel încât să fie întreprinse, în mod concertat, măsuri concrete şi ferme în acest sens", se subliniază în comunicat.

MAE reafirmă angajamentul de a continua să coopereze pe plan internaţional pentru a preveni astfel de acţiuni "destabilizatoare", "prin promovarea unui cadru internaţional de comportament responsabil al statelor în spaţiul cibernetic, bazat pe dreptul internaţional".

Guvernul american a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei, au relatat AFP şi dpa.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă "consecinţe strategice şi economice (...) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acţiunilor sale de destabilizare internaţională", a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

Potrivit decretului, Trezoreria SUA le-a interzis instituţiilor financiare americane să cumpere direct datorie emisă de Rusia după data de 14 iunie.

De asemenea, sunt sancţionate şase societăţi tehnologice ruse acuzate de susţinerea activităţilor cibernetice ale serviciilor de informaţii de la Moscova.

Este vorba despre o ripostă la giganticul atac cibernetic din 2020 care a utilizat drept vector SolarWinds, un editor american de software căruia i-a fost piratat un produs pentru introducerea unei vulnerabilităţi la utilizatorii săi, printre care mai multe agenţii federale americane. Administraţia Biden acuză acum oficial Rusia că este responsabilă de acest atac, după cum a lăsat deja să se înţeleagă.

În plus, Departamentul Trezoreriei sancţionează 32 de entităţi şi persoane acuzate că au încercat, în numele Guvernului rus, "să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2020 din SUA", potrivit Casei Albe.

De asemenea, în parteneriat cu Uniunea Europeană, Canada, Regatul Unit şi Australia, Guvernul american impune sancţiuni împotriva a opt persoane şi entităţi "asociate ocupării şi represiunii de durată în Crimeea".

În ceea ce priveşte acuzaţiile privind prime oferite de Rusia talibanilor pentru a-i ataca pe soldaţii americani sau străini în Afganistan, Casa Albă rămâne pentru moment vagă, afirmând că această afacere este "gestionată prin canale diplomatice, militare şi de informaţii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.