Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu: Decesul profesorului australian James Crawford, o pierdere enormă pentru domeniul dreptului internaţional

mae.ro
Bogdan Aurescu

Decesul profesorului australian James Crawford, care a făcut parte din echipa ce a reprezentat România în cadrul procedurilor în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie în speţa Delimitarea maritimă în Marea Neagră, reprezintă "o pierdere enormă pentru domeniul dreptului internaţional şi pentru fiecare dintre practicanţii şi teoreticienii săi care au avut contact de-a lungul timpului cu ilustrul profesor, direct sau prin intermediul imensei sale munci intelectuale", a afirmat, luni ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

"Cu o carieră strălucită ca profesor şi practician al dreptului internaţional public, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în domeniu, profesorul James Crawford lasă în urma sa o moştenire extraordinară, ce se reflectă atât în eforturile concrete de avansare a domeniului dreptului internaţional, cât şi în specialiştii pe care i-a format şi influenţat de-a lungul timpului", arată Aurescu, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

El afirmă că România "rămâne îndatorată profesorului James Crawford pentru contribuţia sa, ca membru al echipei pe care am condus-o, la rezultatul obţinut în urma Procesului de la Haga, ce a marcat prima şi unica extindere de jurisdicţie suverană şi drepturi suverane ale României de la Marea Unire din 1918", scrie Agerpres.ro.

"Prin încrederea şi răbdarea sa, alături de generozitatea sa intelectuală şi umană, profesorul Crawford, care m-a onorat cu prietenia sa, va rămâne permanent în memoria noastră", adaugă şeful diplomaţiei române.

MAE aminteşte că James Crawford, care a murit luni, a fost reputat specialist în domeniul dreptului internaţional, judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie şi a făcut parte în perioada 2004-2009 din echipa ce a reprezentat România în cadrul procedurilor în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie în speţa Delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina).

Astfel, prin Hotărârea pronunţată de către Curtea Internaţională de Justiţie, la data de 3 februarie 2009, România a obţinut o suprafaţă de aproape 80% din zona aflată în dispută cu Ucraina, adică 9.700 km2 de platou continental şi zonă economică exclusivă din suprafaţa disputată de cca 12.200 km2.

Pentru meritele sale deosebite, alături de ceilalţi membri ai echipei României în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, profesorul James Crawford a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios, în grad de Cavaler.

În plan academic, între altele, profesorul James Crawford a activat în cadrul Facultăţii de Drept din Sidney, al cărei decan a fost între anii 1990 şi 1992, precum şi ca profesor de drept internaţional la Universitatea din Cambridge. De asemenea, a fost directorul Centrului de Cercetare "Lauterpacht" în domeniul Dreptului Internaţional.

În perioada 1992-2001 a deţinut calitatea de membru al Comisiei ONU de Drept Internaţional (CDI), în cadrul căreia a fost Raportor Special pentru elaborarea proiectului CDI de Statut al Curţii Penale Internaţionale (adoptat în 1994) şi a Proiectului de Articole privind Răspunderea Internaţională a Statelor (adoptat în 2001).

Începând cu data de 15 februarie 2015, a exercitat funcţia de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.