Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBĂ Deși a fost CONDAMNAT, Liviu Dragnea ar putea SĂ SCAPE: Parlamentul trebuie să pună în concordanță decizia CCR cu legea, iar șeful PSD va fi liber

Inquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea gesturi

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, joi, pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în dosarul DGASPC Teleorman în legătură cu angajarea în această instituţie a două persoane care de fapt lucrau pentru organizaţia PSD. Decizia nu este definitivă.

Însă, decizia în primă instanță a lui Dragnea ar putea fi desființată la contestația pe care o va depune liderul PSD. Specialiștii în drept consideră că fapta pentru ca Dragnea a fost condamnat nu e prevăzută de legea penală. Există o decizie a CCR în acest sens, iar Parlamentul sau Guvernul vor trebui să pună în acord legislația penală cu deciziile Curții.

Citește și: Monica Macovei, lovitură neașteptată pentru Kovesi! Declarații tranșante ale fostului ministru al Justiției

”În primul rând există o achitare în unanimitate pentru instigare la fals intelectual. Nu cred că se pune problema de întoarcere a acestei soluții. Cu privire la soluția de condamnare pe abuzul în serviciu, consider că se impunea achitare în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza I - fapta nu e prevăzută de legea penală.

În data de 6 iunie 2017, CCR a admis o excepție de neconstituționalitate care a avut ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu pe vechiul Cod penal. Curtea a stabilit:

Citește și: Interesant! Cine se află în cărți pentru „Ferma Vedetelor 4”

"Referitor la criticile formulate cu privire la lipsa unui prag valoric sau a intensității vătămării rezultate din comiterea faptei, Curtea a reiterat considerentele Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016, prin care a subliniat că revine legiuitorului sarcina de a reglementa valoarea pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de ”abuz în serviciu”, cu aplicarea principiului „ultima ratio„, astfel cum acesta a fost dezvoltat în doctrină și jurisprudență (inclusiv cea a Curții Constituționale), aceste circumstanțieri fiind necesare delimitării răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică. Totodată, Curtea a reţinut că, dată fiind natura omisiunii legislative relevate, instanța constituțională nu are competența de a complini acest viciu normativ, întrucât și-ar depăși atribuțiile legale, acționând în sfera de competență a legiuitorului primar sau delegat, aceasta fiind singura autoritate care are obligația de a reglementa pragul valoric sau intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu."

Citește și: Dezastru pentru Telekom! Ce se va întâmpla cu datele a mii de clienți

Deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii, iar nerespectarea acestui aspect nu trebuie să însemne că persoanele acuzate de infracțiuni care au un conținut neconstituțional trebuie să sufere consecințele inacțiunii Parlamentului, ci CCR, actionând ca un legiuitor negativ, înlătură efectele neconstituționalitate din fondul activ al legislației. Așadar, infracțiunea de abuz în serviciu în acest moment nu îndeplinește condițiile legale și convenționale privind legalitatea incriminării. Deci, în opinia mea, ar fi trebuit pronunțată o soluție de achitare.

Cel mai probabil, Parlamentul sau Guvernul va pune, în sfârșit, în acord Codul penal cu Decizia CCR și soluția va fi una de achitare, în condițiile în care fapta de care este acuzat Liviu Dragnea nu va mai fi considerată infracțiune.”, a declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, Alexandru Bajdechi, absolvent al Facultății de Drept.

Citește și: Campanie incredibilă a celor de la Burger King: Câți bani oferă femeilor care rămân însărcinate cu un fotbalist de la Campionatul Mondial 2018

Pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru instigare la abuz în serviciu, a fost contopită cu pedeapsa de 2 ani cu suspendare primită în dosarul "Referendumul".

Instanţa a anulat suspendarea executării din dosarul "Referendumul", rezultând o pedeapsă finală de 3 ani şi 6 luni cu executare.

Citește și: Ce note a luat fata cea mică a ministrului Educației la EVALUAREA NAȚIONALĂ

Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare.

Pe de altă parte, Dragnea a fost achitat pentru acuzaţia de instigare la fals intelectual.

Citește și: Noul Duster va rupe două continente: Ce preț va avea noua bijuterie a companiei Renault . .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.