Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBA din comunicatul CCR: ICCJ REFUZĂ explicit să aplice o lege adoptată de Parlament

www.ccr.ro
CCR

Judecătorii CCR au amânat soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre Înalta Curte de Casație și Justiție și Parlament pe completurile de 3 pentru data de 19 aprilie. În comunicatul de presă, judecătorii Curții Constituționale arată că ICCJ refuză explicit să pună în aplicare o lege adoptată de Parlament.

Citește și: ALERTĂ - CCR amână pronunțarea în scandalul Parlament-ÎCCJ. Tensiunea crește

”În ziua de 11 aprilie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a reluat deliberările asupra cererii formulate de președintele Camerei Deputaților de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, constând, în esență, în refuzul explicit al Înaltei Curți de Casație și Justiție de a aplica o lege adoptată de Parlament și a dispus amânarea pronunţării pentru data de 19 aprilie 2019.”, au explicat judecătorii CCR.

Este vorba despre articolul 29 din Legea 78/2000, articol despre care ICCJ consideră că este ”abrogat implicit”, între timp survenind mai multe schimbări legislative care ar contrazice tocmai acest articol.

În cadrul dezbaterilor de miercuri, judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a întrebat-o pe Cristina Tarcea dacă mai este în vigoare articolul 29 din legea 78/2000 privind completurile specializate. Președintele ÎCCJ a răspuns că acestă întrebare și-au pus-o toate instanțele de-a lungul timpului.

„Ați pus o întrebare interesantă. De-a lungul timpului s-a pus această întrebare la toate instanțele. Vă răspund ca judecătorul Cristina Tarcea, nu ca președintele ICCJ. Din punctul meu de vedere nu mai e în vigoare pentru că otate mădificările nu au făcut altceva decât să stabilească alte principii de funcționare a instanțelor de judecată. E o abrogare implicită. Dacă mă întrebați ca simplu judecător cred că această problemă s-a născut din legea 247/2005 unde erau alte legi în vigoare”, a explicat Tarcea.

Ce spune articolul 29 din legea 78/2000:

”Articolul 29(1) Pentru judecarea în prima instanța a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate.”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.