Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bomba din Tigray. La presiunea G7 trupele eritreene se retrag din Nordul Etiopiei. Acuzațiile grave despre masacre și violuri în masă au cutremurat lumea

ISS Africa
Tigray Eritreea Etiopia

Trupele eritreene care luptă în regiunea Tigray "au început evacuarea", la o zi după ce ţările din G7 au cerut retragerea lor rapidă, a afirmat sâmbătă Etiopia, notează AFP preluat de agerpres.

Premierul etiopian, Abiy Ahmed, a anunţat săptămâna trecută că forţele eritreene vor părăsi Tigray, la trei zile după ce şi-au recunoscut în cele din urmă oficial prezenţa şi în faţa informaţiilor despre masacre şi violenţe sexuale pe scară largă.

Dar locuitorii unor oraşe din Tigray au continuat să semnaleze prezenţa soldaţilor eritreeni în ultimele zile. G7 a estimat vineri că plecarea lor ar trebui să fie "rapidă, necondiţionată şi verificabilă".

A solicitat, de asemenea, "încetarea violenţei şi punerea în aplicare a unui proces politic clar, incluziv şi acceptabil pentru toţi etiopienii, inclusiv pentru cei din Tigray".

Într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă seară pe internet, Ministerul de Externe al Etiopiei a declarat că procesul a început.

"Aşa cum s-a anunţat săptămâna trecută, trupele eritreene care au trecut frontiera când au fost provocate de TPLF au început acum să evacueze", a precizat textul, adăugând că armata etiopiană este acum "însărcinată cu paza frontierei naţionale".

TPLF este Frontul Popular pentru Eliberarea Tigray, fost partid la guvernare în Tigray care a dominat politica naţională din Etiopia timp de aproape trei decenii înainte ca Abiy Ahmed să ajungă la putere în 2018.

Prim-ministrul a trimis trupe la Tigray în noiembrie, o decizie care, după cum a declarat, a fost o urmare a atacurilor TPLF asupra taberelor armatei federale.

Addis Abeba şi Asmara au negat multă vreme că eritreenii ar fi activi în Tigray, în pofida mărturiilor unor locuitori din regiune, grupuri pentru drepturile omului, diplomaţi şi chiar a unor responsabili etiopieni civili şi militari.

Forţele federale etiopiene au primit sprijin din partea trupelor venite din Eritreea, ţară care se învecinează cu Tigray în nord, şi din regiunea etiopiană Amhara, care se învecinează cu Tigray în sud, iar la 28 noiembrie premierul Abiy a proclamat victoria, după cucerirea capitalei regionale, Mekele.

Trupele eritreene sunt acuzate de atrocităţi (masacre, violuri, jafuri) în Tigray, mai scrie agenţia France Presse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.