Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Boom-ul durian'. Cererea globală pentru controversatul fruct cu miros de șosete a crescut cu 400% în ultimul an / Ce proprietăți are

popular science
durian

Unii spun despre fructul exotic durian că are un miros dulce-lipicios, alţii spun că miroase a şosete. Unii îl iubesc, alţii îl urăsc, dar apetitul pentru durian creşte exponenţial, mai ales în China, potrivit CNBC.

Cererea globală pentru acest fruct a crescut cu 400% de la an la an, potrivit HSBC, care a spus că este în mare măsură susţinută de o ”nebunie” pentru fructe în China.

”În contradicţie cu tendinţele globale, cererea de durian creşte cu 400% de la an la an, condusă exclusiv de o nebunie din China”, se arată într-un raport publicat luni de bancă.

În ultimii doi ani, China a importat durian în valoare de 6 miliarde de dolari, reprezentând 91% din cererea globală, a declarat în raport economistul ASEAN de la HSBC, Aris Dacanay.

”Boom-ul durian” este concentrat în mare parte în China, unde consumatorii nu îl privesc doar ca pe un fruct, ci şi ca pe un cadou care evidenţiază bogăţia celui care dăruieşte. În plus, a devenit mai frecventă în China includerea durianilor ca parte a cadourilor obişnuite pentru prieteni şi rude la logodnă.

În timp ce boomul cererii de durian din China a început încă din 2017, cererea a crescut puternic abia de la sfârşitul anului 2022, potrivit datelor de la HSBC.

Exportatori cheie de durian

”Regele fructelor”, aşa cum este supranumit durianul, se vinde cu mai mult de 10 dolari kilogramul în China, comparativ cu o medie de aproximativ 6 dolari kilogramul în ţările din Asia de Sud-Est. Iar principalul furnizor al acestei creşteri a cererii se află în ASEAN, care a reprezentat 90% din exporturile mondiale de durian în 2022.

Numai Thailanda reprezintă 99% din totalul exporturilor de durian în blocul de 10 naţiuni din Asia de Sud-Est, care cuprinde Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnam.

”Durianul va fi noul cauciuc? Poate că într-o zi, va fi o tradiţie mondială să oferi [viitoarei] soacre un durian. Numai timpul va spune”, a spus Dacanay.

Creşterea cererii de durian oferă oportunităţi şi pentru restul Asiei de Sud-Est, nu doar pentru Thailanda, a spus economistul.

”Piaţa din China este atât de mare încât există o mulţime de spaţiu pentru ca alte naţiuni ASEAN să intre direct şi să concureze, un fel de goană pentru durian”, a scris Dacanay.

Acordul de liber schimb al Parteneriatului Economic Regional Cuprinzător, care cuprinde blocul ASEAN pe lângă China, Coreea de Sud, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă, permite participanţilor un acces mai liber şi egal la piaţa chineză, se arată în raport.

”Fereastra de oportunitate este acolo... piaţa durianului este încă devine din ce în ce mai mare, deoarece alte economii din ASEAN se grăbesc cu nerăbdare să concureze împotriva dominaţiei Thailandei asupra Regelui Fructelor”, a spus Dacanay.

Ce proprietăți are

Fructul este originar din Brunei, Indonezia şi Malaysia. În prezent se cultivă în Thailanda, India, Sri Lanka, Vietnam, Papua Noua Guinee şi alte ţări asiatice. Întocmai ca banana, durianul are valoare energetică foarte mare, este bogat în vitamine şi minerale, dar nu este îndrăgit chiar de toată lumea datorită mirosului său foarte înţepător. Cei care au reuşit să învingă greaţa provocată de miros au fost profund impresionaţi de gustul unic şi plăcut al fructului. În România, poate fi comandat pe internet şi costa mai mult de 100 de lei un fruct.

Fructul durian este bogat în vitamina B6 şi B9, vitamina C, vitamina A, fibre, potasiu, mangan, cupru, fosfor magneziu, calciu, fier, zinc şi sodiu. Dintre vitamine, ponderea cea mai mare o are vitamina C care joacă un rol important în producerea de colagen, astfel ajută la vindecarea rănilor. Durianul este indicat şi pentru a preveni anemia datorită cantităţii de fier şi vitamina B9 din compoziţie, iar vitamina B6 ajută la depăşirea/prevenirea stărilor de depresie şi tratează insomnia.

Pentru copii şi nu numai este indicat pentru a preveni constipaţia datorită fibrelor, iar potasiul ajută la fixarea calciului în oase. Durianul este bun şi pentru a regla cantitatea de zahăr din sânge sau pentru a scăpa de migrene. De asemenea ajută la scăderea colesterolului, iar grăsimile simple şi zaharurile energizează corpul. Datorită alcătuirii sale, fructul durian este recomandat în dieta copiilor subponderali, având un aport mare de calorii. Calciul împreună cu fosforul din compoziţie asigură dinţi şi gingii sănătoase. Rădăcinile şi frunzele sunt folosite pentru a prepara leacuri tradiţionale pentru tratarea febrei sau a bolilor de piele.

Fructul este destul de solid şi poate cântări de la 1 Kg până la 3 Kg şi are o formă ovală ce atinge o lungime de 30 de cm. Coaja durianului este acoperită de ţepi şi ascunde 4 sau 5 sâmburi foarte mari acoperiţi de miez moale şi cărnos de culoare gălbuie sau roşie în funcţie de specie. Dacă coaja durianului este uscată acesta este vechi şi mirosul este mai intens decât atunci când este proaspăt. Durianul se vinde întreg sau doar miezul foarte bine ambalat, din luna iunie până în august. Dacă fructul este întreg se secţionează în două, se scoate cu o lingură miezul şi se mănâncă până la sâmbure. Durianul este folosit la deserturi (prăjituri, îngheţate), dar şi la mâncăruri aromate precum orez cu lapte de cocos. Se pot folosi în diverse preparate şi sâmburii de durian care se prăjesc, se coc, sau se fierb şi au consistenţa cartofilor dulci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.