Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson îşi va face publică declaraţia de interese, după scandalul renovării luxoase a apartamentului său

Agerpres - Reuters
Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson îşi va face publică până la sfârşitul lunii mai declaraţia de interese, ceea ce va permite să se facă lumină în privinţa finanţării renovării luxoase a apartamentului său de serviciu, a transmis joi noul său consilier însărcinat cu monitorizarea respectării codului ministerial, relatează AFP.

Interogat de o comisie a Camerei Inferioare a Parlamentului, Christopher Geidt a spus că este "hotărât" ca o nouă declaraţie de interese ministeriale să fie publicată "până la sfârşitul lunii", ultima datând din iulie 2020, potrivit agerpres.ro.

"Publicarea declaraţiei de interese îl va include pe prim-ministru", a adăugat el, subliniind că "circumstanţele renovării apartamentului" liderului conservator ţin de atribuţiile sale.

Conform media britanice, renovarea apartamentului pe care Boris Johnson îl ocupă cu logodnica sa Carrie Symonds şi copilul lor în Downing Street nr. 11, mai spaţios decât Downing Street nr. 10, sediul reşedinţei sale oficiale, a atins un cost de 200.000 de lire (232.000 de euro). Adică mult mai mult decât cele 30.000 de lire acoperite de fondurile publice.

Premierul a dat asigurări că a plătit din banii lui pentru renovare, fără a spune totuşi dacă el a beneficiat sau nu de un împrumut sau de o donaţie iniţială provenită de la un donator al Partidului Conservator, pe care el a rambursat-o ulterior.

Potrivit lui Christopher Geidt, orice eventuală donaţie ar urma să fie publicată în declaraţia de interese.

Numirea acestui consilier s-a făcut la sfârşitul lunii aprilie, în aceaşi zi cu anunţul deschiderii unei anchete de către Comisia Electorală, care reglementează finanţarea partidelor. Ea consideră că există "motive rezonabile de a suspecta că s-ar fi putut produce una sau mai multe infracţiuni".

Comisia poate aplica amenzi sau, în ultimă instanţă, poate transmite dosarul poliţiei pentru o investigaţie.

Fost militar şi diplomat şi fost secretar privat al reginei Elisabeta a II-a între 2007 şi 2017, Christopher Geidt este membru al Camerei Lorzilor. El a fost luat la întrebări joi de către deputaţi, care au chestionat independenţa sa faţă de Boris Johnson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.