Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson o atacă pe Theresa May - Ideea că problemele din acordul de Brexit cu pot fi îndreptate este o 'încercare de a înşela' opinia publică

boris johnson

Fostul ministru de externe britanic Boris Johnson afirmă că sugerarea de către premierul Theresa May că problemele din acordul de Brexit cu Uniunea Europeană pot fi îndreptate la negocierile privind viitorul relaţiei cu blocul comunitar este o 'iluzie tragică' sau o 'încercare de a înşela' opinia publică, transmite Reuters preluată de Agerpres.

În urma criticilor virulente împotriva acordului de ieşire din UE încheiat cu Bruxelles, Theresa May s-a folosit de un interviu apărut duminică pentru a sublinia că acordul privind viitoarea relaţie a Marii Britanici cu UE se află încă în negociere şi va oferi Brexitul cerut prin referendumul din 2016.

'Dintre toate minciunile care sunt vândute în prezent, cea mai rea este acea că acest acord poate fi cumva îndreptat în etapa următoare a negocierilor. Am auzit spunându-se că este ca un meci de fotbal, în care suntem conduşi cu 1-0 la pauză, dar, aşa cum a sugerat prim-ministrul în interviu (...) putem încă să revenim şi să obţinem Brexitul pe care îl vrem', a scris Boris Johnson în rubrica sa săptămânală de luni din Daily Telegraph.

'Mi-e teamă că aceasta este fie o iluzie tragică, fie o încercare de a înşela (...) suntem pe cale să acordăm UE dreptul de veto în ce priveşte ieşirea noastră din uniunea vamală. De ce ne-ar lăsa să plecăm?', continuă fostul ministru de externe.

Boris Johnson, care a demisionat în iulie ca protest faţă de planurile pentru Brexit ale Theresei May, este văzut ca un potenţial succesor al acesteia.

Prezentându-şi propria viziune pentru calea de urmat, Johnson afirmă că Marea Britanie ar trebui să renunţe la aşa-numit-ul 'backstop', o 'poliţă de asigurare' că se va evita revenirea la controalele la frontieră între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, stat membru a UE.

Acest 'backstop', una din prevederile cele mai controversate ale acordului, ar însemna că Marea Britanie va fi prinsă într-o 'servitute economică şi politică' faţă de UE, susţine Boris Johnson, propunând ca părţile să discute instituirea de controale discrete departe de frontieră

De asemenea, mai crede Boris Johnson, Marea Britanie ar trebui să păstreze cel puţin jumătate din costul de 39 de miliarde de lire sterline al divorţului de UE până când se va ajunge la un acord de liber schimb cu UE de felul celui încheiat de aceasta cu Canada. În acest context, pregătirile pentru o ieşire din UE fără un acord ar trebui accelerate, adaugă el.

'Aceasta ar trebui abordată ca o provocare ce trebuie depăşită, nu ca un dezastru inevitabil, pentru că, după dificultăţile logistice pe termen scurt, perspectivele pentru locuri de muncă şi creştere economică şi pentru acorduri de liber schimb ar fi într-adevăr foarte bune', mai spune Boris Johnson în articolul menţionat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.