Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Boroboațele' PNL din Parlament: Guvernul Cîțu a ajuns să-i dea dreptate lui Florin Iordache

Inquam Photos / George Calin
Guvern Florin Cîțu

Deputații PNL Alexandru Kocsis și Cristian Băcanu (fost secretar de stat la Ministerul Justiției), au depus în Parlament un proiect care introduce în legea de organizare și funcționare a CCR un termen limită de 45 de zile în care Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea actelor sesizate.

„Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale conţine prevederi care pot duce la amânarea la nesfârşit a pronunţării în privinţa proiectelor de lege aprobate de Parlament”, spun inițiatorii legii.

Ei dau exemplul Legii impozitării pensiilor speciale, adoptată de Parlament în iulie 2020 și asupra căreia CCR s-a pronunțat după o jumătate de an.

Inițiatorii mai consideră că legea este „menită să pună capăt unei abordări discreţionare, poate chiar abuzive, pe care judecătorii CCR au avut-o de-a lungul timpului ȋn soluţionarea unor cauze de mare interes pentru public”.

Guvernul Florin Cîțu afirmă, într-un punct de vedere pe marginea proiectului de lege, că legea ar putea fi imposibil de aplicat.

Extrase:

  • „(...) legiuitorul constituțional nu prevede termene nici pentru realizarea sesizării de neconstituționalitate, cu excepţia termenului incert care este promulgarea legii de către Președinte, dar nici pentru soluționarea de către Curtea Constituțională a sesizării astfel formulată. Precizăm că prin lege se poate institui un termen în care Curtea Constituțională să se pronunțe asupra constituționalității legilor înainte de promulgarea acestora, însă acesta trebuie să fie un termen rezonabil care sa nu afecteze rolul Curții Constituționale de garant al supremației Constituției, ținând seama și de modul în care un astfel de termen se corelează cu unele reguli procedurale specifice în fața Curții”
  • „Referitor la pct. 1 din inițiativa legislativă, prin care se stabilește un termen maximal de 45 de zile de la primirea sesizării pentru soluţionarea obiecției de neconstituționalitate, precizăm că era necesar să se aibă în vedere natura juridică a Curții și rolul său în arhitectura instituţională a statului. Se observă că nici Codul de procedură civilă nu prevede un termen maximal pentru soluționarea unui proces aflat pe rolul unei instanţe judecătorești, în sensul art. 126 alin. (1) din Constituție . De asemenea, instituirea unui termen de 45 de zile pentru soluționarea obiecțiilor de neconstituționalitate nu este corelată nici cu prevederile art. 58 alin. (3) și (4) din Legea nr. 47/19925 din care rezultă necesitatea amânării cauzei pentru o mai bună studiere a problemelor sau necesitatea lămuririi suplimentare a unor aspecte ce reclamă redeschiderea dezbaterilor, în condiţiile în care nu se prevăd situații pentru suspendarea termenului de 45 de zile. Dispozițiile Codului de procedură civilă referitoare la suspendare pot fi aplicate în măsura în care Curtea decide cu privire la compatibilitatea lor în condițiile art. 14 din Legea nr. 47/1992.
  • Cu titlu de exemplu, în Decizia Curții Constituționale nr. 534/2018 , în cazul soluționării unei excepţii de neconstituționalitate, Curtea Constituțională a decis suspendarea cauzei în vederea transmiterii unor întrebări preliminare Curții de Justiţie a Uniunii Europene, suspendare care a durat mai mult de 1 an și jumătate. Prin urmare, inclusiv în cazul unei obiecții de neconstituționalitate, este posibilă amânarea/suspendarea cauzei pentru o anumită perioadă de timp, ceea ce ar putea duce la imposibilitatea obiectivă a Curţii Constituţionale de a se pronunţa în intervalul limitat de 45 de zile pe care îl propune inițiativa legislativă”

Consiliul Legislativ, condus de fostul ministru PSD al Justiției, Florin Iordache, a avizat negativ proiectul parlamentarilor PNL. Consiliul Legislativ apreciază că prin aplicare legii s-ar putea ajunge la „o prezumție legală de constituționalitate” și ar putea să fie afectat rolul fundamental al Curții Constituționale.

Argumentele principale din avizul Consiliului Legislativ:

  • „Avand in vedere complexitatea cauzelor solutionate de Curtea Constitutionala, care poate impune necesitatea consultarii unor specialisti si realizarea unor cercetari amanuntite, precum si necesiatea motivarii temeinice a deciziilor pronuntate, impunerea unui termen de maximum 45 de zile pentru solutionarea obiectiei de neconstitutionalitate creeaza premisele afectariii aplicarii eficiente a altor texte de lege din actul normativ de baza, care cuprind reguli procedurale specifice, reguli concepute in conditiile inexistentei unui asemenea termen, cu consecinta afectarii modului de indeplinire de catre Curtea Constitutionala a rolului sau de garant al suprematiei Constitutie”
  • „Curtea Constitutionala va fi obligata sa acorde prioritate exercitarii acestei atributii. In fapt, textul propus institutie implicit o obligatie de exercitare cu prioritate a atributiei Curtii Constitutionale de solutionare a obiectiilor de constitutionalitate in raport de exercitarea celorlalte atributii ale instantei de contencios constitutional”
  • „Desi proiectul nu prevede expres consecintele nerespectarii termenului stabilit, singura interpretare posibila pentru a conferi eficienta acestei dispozitii ar fi accea ca procesul legislativ ar putea continua, instituindu-se, implicit, o prezumție legală de constituționalitate a dispozițiilor care au făcut obiectul sesizării”

Citește și: Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare cu executare .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.