Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brăţara dacică din aur descoperită în 2017 la Optaşi-Măgura revine în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt

Poliţia Română
bratara aur dacica

Brăţara dacică din aur descoperită în anul 2017 în localitatea Optaşi Măgura din judeţul Olt revine în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt după o perioadă de peste trei ani în care s-a aflat în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, a anunţat, miercuri, instituţia muzeală judeţeană.

Brăţara dacică din aur de la Optaşi Măgura va fi prezentată pe 8 septembrie, într-o expoziţie, la Muzeul Judeţean Olt, potrivit agerpres.ro.

"Descoperirea, în toamna anului 2017, a unei brăţări de aur în localitatea Optaşi - Măgura, judeţul Olt, a constituit o adevărată surpriză în lumea arheologică, având în vedere atât semnificaţia şi valoarea obiectului, cât şi raritatea pieselor de aur din perioada dacică. Aflată în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României - Bucureşti pentru expertizare şi evaluare, brăţara dacică revine în patrimoniul local, datorită implicării Muzeului Judeţean Olt, Consiliului Judeţean Olt şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură Olt", se arată într-un comunicat al Muzeului Judeţean Olt.

Sursa citată subliniază valoarea istorică a brăţării dacice, aceasta fiind cel mai mare obiect geto-dacic din aur cunoscut până acum la sud de Carpaţi şi având reprezentat dragonul înaripat.

"Brăţara dacică de aur de la Optaşi Măgura are o valoare istorică deosebită, prin faptul că este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpaţi (cu o greutate totală de 107.98 grame) şi pentru că poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare", menţionează sursa citată.

Podoaba a fost descoperită în anul 2017 în localitatea Optaşi Măgura şi a ajuns în custodia autorităţilor după ce poliţiştii au ridicat-o de la un bărbat din localitate care nu anunţase că o descoperise.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.