Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia riscă să piardă piața europeană: 'Să nu elimine moratoriul privind cultivarea soia'

Fermierii din Brazilia riscă să piardă piaţa europeană pentru produse de soia, estimată la cinci miliarde de dolari pe an, dacă vor elimina aşa numitul moratoriu care interzice traderilor de cereale să cumpere oleaginoase din suprafeţele defrişate din Amazonia, transmite Reuters.

"Ideea fermierilor poate fi percepută ca o provocare", a afirmat pentru Reuters Nathalie Lecocq, director general al Asociaţiei europene a procesatorilor de oleaginoase (FEDIOL).

Aprosoja, principalul grup care îi reprezintă pe cultivatorii de soia din Brazilia, doreşte eliminarea moratoriului, care se aplică suprafeţelor defrişate din Amazonia după 2008.

Citește și: Cererile primarilor de comune pentru Ludovic Orban: 'Principalele noastre solicitări le putem structura pe trei direcţii'

În schimb, asociaţia braziliană Abiove, care îi reprezintă pe traderii de soia, doreşte menţinerea moratoriului, şi a anunţat că anul trecut Europa a cumpărat din statul sud-american făină de soia şi boabe de soia în valoare de aproximativ cinci miliarde de dolari.

"Exporturile pe această piaţă ar putea fi compromise dacă moratoriul este contestat sau suspendat. Piaţa europeană, în urma îngrijorărilor consumatorilor privind modificările climatice, cere din ce ce mai mult produse care nu provin din suprafeţe defrişate", a declarat Lecocq.

Aprosoja a decis să se opună moratoriului deoarece susţine că proprietarii de terenuri din regiunea Amazon sunt autorizaţi de Codul Silvic din Brazilia să defrişeze până la 20% din suprafaţă pentru activităţi agricole.

Şi Guvernul brazilian sprijină eliminarea moratoriului, iar ministrul Agriculturii, Tereza Cristina, l-a descris ca "absurd".

Datele recente care arată creşterea defrişărilor vor determina consumatorii din UE să respingă şi mai mult produsele braziliene, avertizează Lecocq.

Citește și: Premierul României, discuții cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor despre rectificarea bugetară: prioritățile lui Ludovic Orban

În septembrie, ministrul de Finanţe finlandez Mika Lintila a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să blocheze importurile de carne de vită din Brazilia şi, de asemenea, să ia în considerare stoparea importurilor de soia pentru a pune presiune pe Guvernul brazilian să stingă incendiile din Amazonia.

Finlanda, care deţine preşedinţia semestrială a UE, a cerut autorităţilor blocului comunitar "să întrerupă importul de carne din Brazilia", a declarat Lintila.

El a adăugat că ia în considerare să solicite acelaşi lucru şi în ceea ce priveşte boabele de soia în scopul de "a creşte presiunea, în aşa fel încât Guvernul brazilian să facă ceva în legătură cu incendiile de pădure" din Amazonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.