Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING - VICTORIE pentru Guvern. CCR a decis: Iohannis trebuie să semneze DEÎNDATĂ pentru miniștri interimari! Dăncilă trebuie să vină în Parlament

www.ccr.ro
CCR

Curtea Constituţională a României a discutat, miercuri, sesizarea privind existenţa unui conflict juridic pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor. CCR a decis ca președintele să motiveze refuzurile de remaniere, să îi revoce pe miniștrii propuși spre demitere de premier și să semneze pentru propunerile de interimate. Prin urmare... premierul va trebui să se prezinte în Parlament pentru un vot de reconfirmare a noii structuri în termenul constituțional.

Decizia CCR este general obligatorie imediat după publicarea deciziei însoțită de motivarea ei în Monitorul Oficial al Romaniei.

UPDATE: Președintele CCR, Valer Dorneanu: ”Cu privire la interimari am plecat de la premisa ca revocarea și numirea interimarilor e de competența premierului. Președintele nu și-a exercitat constituțional atribuțiile. Președintele României e obligat deîndată să emită decretele se revocare a miniștrilor propuși spre remaniere și de semnare a decretelor pentru miniștri interimari”

În ce privește un eventual conflict de natură constituțională în ce privește refuzul de numire a titularilor propuși de premier înainte de schimbarea structurii politice a Guvernului, CCR a decis în unanimitate că un astfel de conflict nu există.

_

Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR pe 5 septembrie, părţile - Executiv şi Preşedinţie - având ca termen de transmitere a punctelor de vedere data de 11 septembrie.

Citește și: Miron Mitrea explică ce rol joacă în echipa Vioricăi Dăncilă: Eu am încredere că poate câștiga alegerile

La începutul lunii septembrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională pe această temă. 

"Miercurea trecută, (n.r. - şeful statului) refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (...) Şi pentru că românii merită să nu fie implicaţi şi sacrificaţi de către preşedinte în numele ambiţiei prezidenţiale, Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului", a susţinut atunci Dăncilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.