Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING Laude primite de la un fost ministru de resort, invocate de ex-directorul CNAIR dus după flagrant la arestare - Cum a vrut să sensibilizeze judecătorii

wall-street.ro
DNA - Directia Nationala Anticoruptie

După momentul flagrantului și implicit al reținerii fostul director din CNAIR, Florea Dascălu, a folosit un întreg arsenal de motivații pentru presupusele sale fapte de corupție în relația cu cel care l-a denunțat.

În fața judecătorilor de drepturi și libertăți apărarea lui Dascălu a invocat o serie de motive pentru care a considerat că nu se impune trimiterea acestuia după gratii timp de 30 de zile.4

Totodată lui Dascălu i s-a permis în instanță ultimul cuvânt ocazie cu care acesta a explicat viziunea sa asupra acuzațiilor aduse de procurorii anticorupție.

Lauda de sine, nu miroase a bine...

În dosarul aflat la instanță se arată că, având ultimul cuvânt, Dascălu i-ar fi spus magistratului de drepturi că „în 20 de ani a avut performante și că a fost lăudat în plenul Parlamentului de către un fost ministru”

El a explicat și cum a ajuns să ocupe funcții, respectiv că „a terminat Facultatea de Drumuri din București cu licență cu nota 10 și a fost pentru doi ani cadru didactic asociat la facultate”

Dascălu a considerat în fața instanței că „și-a făcut datoria și a crezut că doar îl ajută pe martorul denunțător pentru ca a crezut că are probleme, acesta fiind comportamentul general al firmelor străine care câștiga contracte în România, fără să aibă oameni și utilaje, iar pe urmă contractează firme românești la prețuri derizorii”.

El a mai vrut să sensibilizeze instanța spunând că „soacra sa este paralizată de trei ani de zile iar soția sa are grijă de ea”.

Boli redescoperite....

Apărarea directorului a invocat în sală și condiția medicală  a acestuia și a explicat că acest este dependent de tratament medicamentos după ce a suferit mai multe intervenții chirurgicale.

La niciuna dintre cele două instanțe de judecată Tribunalul Timiș, respectiv, Curtea de Apel Timișoara aceste apărări nu au ținut, și nu au fost luate în seamă de către judecătorii de drepturi și libertăți care au stabilit, definitiv, menținerea acestuia timp de 30 de zile în arest preventiv.

Pasiuni ...cu iz penal...

Administratorul le-a mai povestit anchetatorilor DNA Timișoara că știa despre una dintre pasiunile directorului Dascălu, vânătoarea, astfel că, pentru „îmbunarea” oficialului ar fi organizat de 3 ori partide de vânătoare, în județul Arad, cu scopul de a-și menține relația de apropiere cu acesta.

Toate toate cheltuielile legate de acele partide de vânătoare precum cazarea, masa, plata partidelor de vânătoare, plus trofeele dobândite de director, au fost suportate de către el.

„În unul din cazuri denunțătorul a arătat că trofeul a fost un țap în valoare de 2000 euro sumă suportată de către acesta, dovedit prin facturile și chitanțele plăților efectuate în acest sens”, se mai arată în dosar.

37.000 de lei, mită!

Procurorii DNA de la Timișoara au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 octombrie 2022, a lui Florea Dascălu,  director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- luare de mită;
- trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);
- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).

În dosarul lor anchetatorii au notat că în perioada mai – 22 octombrie 2022, suspectul Dascălu Florea, în calitatea sa de director anterior menționată, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire).

Tot în contul sumei menționate și al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspectul ar fi pus la dispoziția aceluiași administrator mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.

Astfel, pentru demersurile descrise, suspectul Dascălu Florea ar primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

La data de 23 octombrie 2022, Dascălu Florea va fi prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.