Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Breaking | Umilință cu repetiție pentru DNA: Instanța retrimite a doua oară la parchet dosarul vizitei lui Dragnea în SUA

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea dna

Tribunalul București a hotărât miercuri, 26 aprilie, să restituie DNA dosarul în care Liviu Dragnea și Cristian Burci au fost trimiși în judecată pentru presupuse infracțiuni în legătură cu vizita efectuată de Liviu Dragnea în SUA în 2017. Este a doua oară când judecătorii constată nelegalitatea întocmirii rechizitoriului în acest dosar. Hotărârea instanței poate fi contestată la Curtea de Apel București.

  • Soluția pe scurt: În baza art. 346 alin. (3) lit. a) C. proc. pen., restituie la parchet cauza privind inculpații Dragnea Nicolae-Liviu, Burci Cristian-Ionel, Burci Carlo-Robert, Belcea Dan-Valentin și Dimitrescu Gheorghe, trimiși în judecată prin rechizitoriul nr. 130/P/2018 din data de 14.05.2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție. În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare.

Dosarul vizitei în SUA

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în mai 2021, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017.

În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar al lui Florin Iordache, pe vremea când acesta era deputat PSD, dar şi fost consul al României la Bonn, pentru cumpărare de influenţă.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada ianuarie 2017 - mai 2017, Nicolae-Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington DC (SUA), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare, şi asigurarea, cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte.

"Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri)", arată DNA.

De asemenea, spun anchetatorii, Dragnea ar mai fi acceptat de la acelaşi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai - iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalţi oficiali din SUA.

"În acest context, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministrul şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar şi al intelligence, pe care respectivul le avea în România", se precizează în comunicatul DNA.

De asemenea, afirmă procurorii, în perioada mai - octombrie 2017, Nicolae-Liviu Dragnea şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa ce decurg din calitatea de preşedinte al unui partid politic faţă de Gheorghe Dimitrescu, precum şi faţă de alte două persoane, în scopul de a obţine, în aceeaşi perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, cu încălcarea dispoziţiilor Legii 334/2006 privind finanţarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitaţi de Gheorghe Dimitrescu). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea şi perfectarea unor vizite ale lui Nicolae-Liviu Dragnea cu înalţi oficiali americani.

"În schimbul foloaselor primite de la Gheorghe Dimitrescu, în perioada iunie - iulie 2017, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia influenţa reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promiţând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcţia de consul general al României la Bonn, lucru care s-a şi întâmplat", afirmă DNA.

Rechizitoriul, restituit prima dată în octombrie 2022

Rechizitoriul procurorilor DNA cu privire la vizita lui Liviu Dragnea în SUA, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, a fost invalidat de Tribunalul București prima dată în octombrie 2022.

Probele excluse de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul sunt cele realizate de FBI. Instanța a constatat „neregularitatea actului de sesizare”, dar și a rechizitoriului din 14 mai 2021 al DNA.

Instanța a exclus din „materialul probator” înscrisurile cuprinzând audierile de către FBI, Tribunalul București a respins ca nefondate celelalte cereri şi excepţii. „O copie de pe încheierea motivată va fi comunicată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupție, (…), în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii motivate, procurorul va remedia neregularităţile actului de sesizare şi va comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”, se arată în minută ședinței din octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.