Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING Vameșii săltați de DNA au plecat cu o dubă de parfumuri de la un comerciant luat în colimator - `Amenda` privată, 11.500 de dolari

Mediafax.ro
parfumuri,

Unii dintre vameșii săltați recent de DNA și arestați preventiv, miercuri seară, de Tribunalul București ar fi încasat 11.5000 de dolari și ar fi luat aproape o mie de parfumuri contrafăcute de la un comerciant pe care l-au identificat cu astfel de produse.

Banii cât si partea de parfumuri se pare că ar fi fost pentru interesul propriu al agenților vamali, nicidecum pentru confiscare așa cum cere legea.

Anchetatorii de la DNA au documentat pas cu pas alegațiile unui martor care a dezvăluit aceste aspecte și au constatat că cele spuse sunt reale.

Negociere ca la piață...

Unul dintre martorii cheie ai DNA în acest mare dosar de corupție a povestit anchetatorilor pas cu pas cum a fost extrocat de agenții vamali atunci când au descoperit că el deține mii de parfumuri contrafăcute.

”În vara anului 2023, o cunoștință de-ale mele, care are un depozit în complexul comercial Moroeni City din București, situat în spatele magazinului Carrefour Colentina, a avut depozitate un număr de 30 - 40.000 parfumuri contrafăcute. Acest depozit a fost controlat de 7-8 vameși și au constatat că parfumurile sunt contrafăcute.

Pentru a nu îi confisca toate aceste parfumuri, vameșii au cerut mită suma de 30.000 usd, însă patronul depozitului a spus că nu le poate oferi această sumă de bani pentru că are și el alte datorii și că are la el doar suma de 11.500 USD. Vameșii au fost de acord cu această sumă, iar patronul depozitului le-a dat banii pe loc.

De asemenea, vameșii au confiscat cam 3 cutii de parfumuri, circa 150-200 parfumuri pe care le-au scris și în proces-verbal, dar au luat și pentru ei câteva cutii cu parfumuri, cred că 1.000 bucăți, pe care le-au încărcat într-o dubă. Din câte știu eu, duba aceasta nu este a vămii, ci este a unui bărbat”, a spus martorul la DNA, potrivit datelor din dosarul aflat pe masa judecătorilor de la Tribunalul București intrate în posesia autorului acestui material.

Martorul a mai spus că nu crede că „șeful vameșilor nu a fost prezent la controlul pe care l-am indicat mai sus, însă cunosc faptul că toate sumele pe care vameșii le primesc cu titlu de mită sunt împărțite cu acesta”.

Pe firul anchetei...

Cu aceste date „în buzunar” DNA demarat ancheta efectivă și a obținut probele în baza cărora au putut pune pe roate mega-dosarul.

Astfel acești au verificat mai multe înregistrări de pe camere video și toate locațiile indicate de martori.

Astfel s-a confirmat prezența acestor vameși la locurile indicate de martori și de asemenea s-a putut observa cum aceștia încarcă în mașini, altele decât cele oficiale, marfa ce trebuia confiscată legal.

„La ora 13:35:47, la aceste depozite își fac apariția și ... .... Aceștia intră în incinta depozitului ultim-deschis, fiind sesizabil un moment în care manipulează niște cutii în interior, precum și manipularea dintr-un depozit în altul. De asemenea, este sesizat că numitul... notează pe o coală de hârtie.

La ora 14:21:52,.... ..... se deplasează pentru scurt timp din zona acestor depozite. Între timp, Bărbatul 3 este observat ieșind din depozit cu o pungă de mici dimensiuni de culoare neagră cu inscripție aurie / argintie și împreună cu Bărbatul 1 pleacă din zona depozitelor spre locul indicat prin săgeta de mai jos.

Numiții .... si ....revin după scurt timp cu autoturismele cu numerele ....., sesizându-se că introduc 3 cutii în interiorul portbagajului autoturismului cu numărul , condus de.... iar acesta din urmă, la rândul său, depozitează un obiect pe bancheta din spate a autoturismului. Acțiunea se petrece în momentul în care nu era prezent niciunul dintre bărbații neidentificați.

După aceea, numitul ... mută autoturismul din aria de înregistrare a camerei de supraveghere, revenind la depozit având asupra sa, în plus, o geantă de culoare neagră”, este rezultatul celor văzute de anchetatori pe camerele de supraveghere ce au surprins respectivul control.

Șefii Direcției Regionale Vamale București (DRVB) și subalternii lor au fost arestați preventiv pentru 30 de zile în dosarul de mare corupție în care aceștia sunt acuzați de fapte de luare de mită sau favorizarea făptuitorului.

Astfel, Tribunalul București a emis mandate de arestare preventivă pentru cei șase inculpați reținuți de DNA.

Decizia de miercuri seara a instanței nu este definitivă și ea poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Discuții fără perdea...

Discuții fără perdea dintre vameșii de la Direcția Vamală a Municipiului București ies la iveală după ce dosarul în care anchetatorii DNA cer arestarea preventivă a unora dintre aceștia și ședului lor, a ajuns la Tribunalul București.

Surse judiciare povestesc pentru autorul acestui material detalii din dosar, unul elocvent fiind declarația denunțătorului funcționarilor publici.

Ar fi vorba despre un bărbat, prieten al unui dintre comercianții chinezi călcați cu intenții de corupție de către agenții vamali.

Mai precis, sursele autorului redau fidel un fragment din ce le-ar fi povestit bărbatul anchetatorilor de la DNA.

În primă fază acesta povestește cum a fost sunat de prietenul său chinez care i-a cerut urgent ajutorul de a veni la fața locului pentru a face o corectă traducere a discuțiilor dintre el si vameși.

„Mi-am întrebat prietenul ce doresc acești oameni și am aflat că vor o factură la marfa care venise de dimineață.

Am asistat la încărcarea celor 51 de baxuri de încălțăminte sport despre care vameșii mi-au spus că sunt încălțări sport marca „Nike” pe care le ridică pentru a le verifica autenticitatea acestora. Unul dintre vameși mi-a spus „ că am venit târziu, că ei deja s-au înțeles cu prietenul meu și că 51 de baxuri nu e japcă în condițiile în care vameșii au estimat că ar mai avea 250 de baxuri în depozit, pe care le-au lăsat prietenului meu.”, ar fi povestit martorul în declarațiile ce s-ar afla la dosarul de la Tribunal.

Martor incomod

„Am stat de vorbă și cu prietenul meu, în depozit, nemaifiind nimeni de față în acel moment și l-am simțit că este foarte speriat, spunându-mi că ar fi mai bine să plec acasă deși el fusese cel care m-a chemat să-i ofer sprijin.

Am perceput că și vameșii erau deranjați de prezența mea deoarece m-au întrebat de mai multe ori ce calitate am de am ajuns eu acolo, m-au îndepărtat de mașina lor spunându-mi că îi irit și mi-au solicitat să părăsesc zona”, ar mai fi mărturisit bărbatul anchetatorilor anticorupție potrivit surselor autorului.

Cu geanta de voiaj la discuții oficiale...

„Același vameș care s-a arătat deranjat de prezența mea, este și cel care imediat după ce am avut discuția cu prietenul meu în depozit, a intrat în depozit cu o geantă în mână spunându-mi că eu trebuie să plec și să rămână doar el cu prietenul meu chinez.

Menționez că geanta, era o geantă de voiaj de culoarea albastră cu fermoarele deschise în care nu am văzut să se fi aflat ceva.

Nu cunosc nici conținutul discuției, nici scopul pentru care vameșul a intrat în depozit să vorbească cu prietenul meu și nici la ce servea geanta aceea, deoarece eu am ieșit din depozit dar am rămas în imediata apropiere a acestuia.

La scurt timp, din depozit au ieșit atât prietenul meu cât și vameșul care aveau asupra lor geanta albastră, fără să-mi dau seama dacă era plină sau goală. Prietenul meu mi-a spus încă o dată că ar fi mai bine ca eu să plec acasă, simțindu-l foarte speriat”, ar mai fi explicat bărbatul procurorilor DNA, spun sursele autorului.

„Las-o așa cum a picat„...

„Nu am părăsit zona, doar m-am îndepărtat la o distanță care mi-a permis să văd ce se întâmplă în continuare. Astfel am constatat că acțiunea era în desfășurare, în sensul că baxurile cu încălțăminte erau încărcate în acea dubă albă.

În acest timp, unul din vameși s-a apropiat de mine și mi-a zis „să o las așa cum a picat acum și pe viitor să ne auzim pentru a le furniza eventuale ponturi legate de transportul de marfă.” Astfel am ajuns să fac schimb de numere de telefon cu acesta. Am introdus în agenda telefonului numărul dictat, spunându-mi că se numește Marius. L-am întrebat dacă acesta este numele real sau „numele de scenă”, apelând totodată numărul pe care mi l-a comunicat”, ar mai fi spus prietenul comerciantului chinez la DNA.

Șeful Direcției Vamale București luat în balon de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 13 și 14 februarie 2024, a șase inculpați.

Context: Anchetatorii DNA au descins marți dimineață în 20 de locații din București, Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, la domicilii, sedii de firme, și Direcția Regionala Vamala București, într-un dosar de mare corupție ce vizează pretinse fapte de luare de mită a unor angajați funcționari publici. Concret, în dosar este vorba despre fapte de luare de mita și trafic de influență, potrivit unor surse judiciare. Sursele STIRIPESURSE.RO explică faptul că angajați ai Direcției Vamale București ar fi primit în dese rânduri mită între 600 și doisprezece mii de euro pentru permitere intrare în țară de bunuri contrafăcute sau fără documente.

  • „CERNAT ALEXANDRU, TEIANU NICOLAE-ȘTEFAN și VULCAN MARIAN-VLADIMIR, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită în formă continuată,
  • PETROF PAUL, director al Direcției Regionale Vamale București, pentru comiterea infracțiunilor de:

- favorizarea făptuitorului,

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

- luare de mită,

  • STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN, șef birou în cadrul Autorității Vamale Române, pentru comiterea infracțiunilor de:

- favorizarea făptuitorului,

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

- trafic de influență, în formă continuată,

  • B.F., pentru comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

De asemenea în cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar față de inculpații MARIN MARIUS și GHEORGHE DEMETRIUS, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită, în formă continuată”, a transmis DNA, într-un comunicat de presă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.