DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Brexit: De ce nu se răzgândeste Marea Britanie

brexit

Drumul Marii Britanii către Brexit este presărat cu probleme și obstacole. Toate cele trei regiuni care au autonomie își pun problema unui referendum local prin care să obțină independență (Scoția), autonomie sporită (Wales) sau unificare cu Irlanda (Irlanda de Nord). Prognozele economice nu sunt tocmai roz. Parteneriatul cu America se arată iluzoriu. De ce nu încearcă atunci premierul Theresa May să caute să anuleze Brexitul, eventual printr-un alt referendum?

Înainte să intrăm în lista de motive trebuie să înțelegem că separarea de UE nu este decât punctul final a unei tradiții de euroscepticism britanic. Decenii la rând, Regatul Unit și-a negociat o poziție specială, sub amenințarea directă sau implicită că britanicii pot părăsi UE când vor ei. O anulare a Brexitului ar fi, acum, o negare a tot ceea ce a crezut Marea Britanie că reprezintă în UE: o națiune capabilă să stea pe propriile picioare și care cooperează cu restul Europei numai atâta vreme cât îi convine. Brexitul a fost un șoc, cu siguranță, dar este prea devreme ca publicul britanic să accepte că, într-o lume globală, prosperitatea sa depinde de alții.

În rest...

Majoritatea circumscripțiilor votează Brexit

Marea Britanie are un sistem de vot majoritar iar populația pro-Brexit este ai avantajos distribuita și își poate imune candidații în mai multe locuri

Opoziția e slabă

  • Laburiștii, principalul partid de opoziție, sunt slăbiți și lipsiți de identitate. Alte partide mai mici au probleme cu sistemul de vot.

O nouă opoziție pro-UE este greu de construit.

  • Din nou, una din cauze este sistemul electoral.

Populația este parțial resemnată...

  • ... și speră ca măcar May să obțină o înțelegere avantajoasă

Pentru cei mai mari adversari ai Europei, problema țîne de identitate, suveranitate și expulzarea migranților

  • Astfel, ei sunt pregătiți să accepte o scădere a nivelului de viață.

Efectele economice se simt lent.

  • În ciuda panicii inițiale, durează timp pentru o companie să se mute din Marea Britanie în altă țară.

Deocamdată economia nu suferă.

  • Deocamdată țara beneficiază de scăderea lirei, care facilitează exporturile. Iar piață internă pare să aprieze pe ideea că, în final, se va ajunge la o înțelegere avantajoasă.

Câte din acestea sunt motiv valide de a duce până la capăt Brexitul, ba chiar de a evita un compromis precum apartenența la Piața Comună, ne vor arăta timpul și istoria.

 

Citiți și:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.