Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brexit-ul ar putea submina negocierile Elveția-UE pe tema imigrației

Brexit

Ministrul de externe elvetian, Didier Burkhalter, a estimat ca obiectivul Elvetiei de a-i convinge pe partenerii sai din Uniunea Europeana sa-i permita frânarea afluxului de imigranti dinspre UE ar putea fi subminat daca britanicii vor vota la referendumul din 23 iunie pentru iesirea Marii Britanii (Brexit) din blocul comunitar, relateaza marti agentia Reuters, potrivit Agerpres.

Berna are termen pâna în februarie 2017 pentru a transpune în practica rezultatele referendumului din 2014, cu caracter obligatoriu, privind limitarea afluxului de imigranti în Elvetia, unde un sfert din populatie o reprezinta deja strainii.

Elvetia trebuie sa negocieze o solutie de compromis cu Bruxellesul, care a insistat ca nu poate tolera nici un impediment fata de libertatea de circulatie a persoanelor prevazuta în acordurile bilaterale. Negocierile au fost suspendate pâna la referendumul din 23 iunie din Regatul Unit.

Într-un interviu la televiziunea elvetiana SRF difuzat marti, Burkhalter a afirmat ca Berna a convenit cu tarile mari din UE sa demareze negocieri intense imediat dupa referendumul din 23 iunie, în scopul de a se ajunge la un acord în aceasta vara care sa poata fi prezentat în parlament.

Daca Marea Britanie va decide totusi sa iasa din blocul comunitar, UE ar trebui sa fie preocupata de consecintele deciziei. ''Va fi o problema, deoarece, daca UE face din aceste discutii o prioritate, va fi greu pentru noi sa gasim o solutie'', a mai spus seful diplomatiei elvetiene.

Aplicarea unor masuri unilaterale de frânare a imigratiei ar putea submina o serie de acorduri economice bilaterale dintre Elvetia si blocul comunitar, ce includ libera circulatie si care pot ramâne sau pot cadea împreuna.

Guvernul elvetian estimeaza ca pierderea acordurilor cu UE ar putea determina o reducere a randamentului cu circa 7% din PIB pâna în 2035. Reprezentanti de seama ai mediului de afaceri au indicat, de asemenea, ca le va fi mai greu sa gaseasca personal calificat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.