Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brexit-ul se apropie, întrebările persistă în mediul antreprenorial din România

brexit

Cum va influenţa mediul de business din România retragera Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană în condiţiile în care nu se ajunge la un acord?!

Aceasta este întrebarea de care este preocupat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în ideea de a veni în întâmpinarea nevoilor mediului de afaceri.

Ministrul Ştefan-Radu Oprea declara astăzi la Craiova la „Forumul Industriei Auto 2019”: „Provocarea dată de Brexit, există!  Am avut discuţii pe această temă cu Ford, cu Dacia, dar şi cu toţi ceilalţi reprezentanţi ai industriei de componente auto din România, direct vizaţi de aceste schimbări. Cunosc aceste provocări, urmărim împreună cu foarte mare atenţie toate evoluţiile şi ne pregătim pentru toate scenariile posibile.”

Guvernul britanic condus de prim-ministrul Theresa May a făcut publice o serie de informări cu privire la taxele vamale aplicabile, urmând ideea că nu va exista o înţelegere între părţi, cel puţin pentru moment.

Regimul tarifar temporar, aplicabil în scenariul „No Deal”, vizează minimizarea costurilor pentru mediul de afaceri şi consumatorii britanici, ca urmare a revenirii Regatului Unit la clauza naţiunii celei mai favorizate a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Citește și: Transportatorii vor relua protestele de stradă, dacă Guvernul nu va promova OUG promisă în urmă cu trei săptămâni

Incepând cu 29 martie 2019 va fi aplicabil acest regim tarifar pentru o perioadă de 12 luni. După expirarea celor 12 luni de provizorat, guvernul britanic va realiza dezbateri privind regimul tarifar permanent, pe care îl va supune votului.

Operatorii economici din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu vor plăti taxe vamale pentru majoritatea bunurilor importate, în cazul retragerii din UE fără un acord. 87% din importuri nu vor fi supuse taxelor vamale. La 13% din importurile de bunuri vor fi aplicate diferite regimuri tarifare, după cum urmează:

  • un set de taxe vamale și contingente tarifare va fi aplicat importurilor de carne de vită, miel, porc, pui și celor de produse lactate. Acestor produse li se aplică taxe vamale ridicate pentru protejarea fermierilor și producătorilor europeni, o abordarea similară fiind prevăzută de către UK;
  • taxele vamale pentru autovehicule cu scopul sprijinirii industriei auto britanice se mentin. Producătorii de autovehicule din UK care depind de lanțurile de producție europene nu vor plăti taxe vamale adiționale pentru componentele auto importate;
  • menținerea unor taxe vamale pentru produse ceramice, fertilizatori și combustibili, în contextul sprijinirii producătorilor britanici în fața competiției inechitabile din partea producătorilor din alte state în care aceste sectoare sunt subvenționate excesiv;
  • cu scopul asigurării accesului pe piață favorabil statelor în curs de dezvoltare pentru importuri specifice precum banane, trestie de zahăr și anumite tipuri de pește, vor fi menținute taxele vamale aplicabile acestor produse, având în vedere că statele în curs de dezvoltare vor beneficia în continuare de acces preferențial pe piața UK, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.