Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos total în scandalul momentului! Raluca Prună, reacție fermă: 'Nu am văzut nicio ordonanță de clasare semnată de Augustin/Cristian Lazăr în dosar'

Ministerul Justitiei
Raluca Pruna

Fostul ministru al Justiției Raluca Prună a declarat, joi, că în dosarul de candidatură a procurorului general, Augustin Lazăr, nu a existat nicio ordonanță de clasare care îl viza pe Klaus Iohannis care să fi fost semnată de Augustin Lazăr sau de Cristian Lazăr.

„Când eu am trimis dosarul la președintele României am spus public că nu am trimis aceste lucrări președintelui României. În toate dosarele în care înaintam propuneri de numire al unui procuror, am făcut vreo 12 cred,. în toate aceste dosare înaintate de către mine ca ministru al Justiției, după obținerea avizului CSM, dosarul către președinte cuprindea trei documente, înaintarea propunerii în vederea numirii procurorului în cauză, CV-ul candidatului și avizul CSM. Avizul domnului Lazăr nu este de două rânduri, este de 14 pagini, în care o instituție a statului care are un departament de resurse umane, cel care gestionează mapa profesională a candidatului, CSM atestă ce anume s-a întâmplat în currul acestei proceduri. Că s-au îndeplinit condițiile legale, că a avut calificativul și că s-au depus 10 lucrări. Nu am văzut niciodată niciun fel de ordonanță de clasare care să fi fost semnată sau nesemnată de Augustin Lazăr, de Cristian Lazăr la dosar. Nu a existat așa ceva”, a afirmat fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, joi, într-o conferință de presă, conform Mediafax.

Critici pentru A. Lazăr din interiorul sistemului:Eroarea unui grefier nu poate constitui pentru magistrat o justificare a neîndeplinirii corecte a unui demers

Aceasta a precizat că cerința ca în dosarul de candidatură pentru funcția de procuror general să fie introduse și alte lucrări decurge dintr-un regulament al CSM, care a apărut după ce în anul 2005 a fost introdus ministrul Justiției în procedura de numire și revocare.

„Trebuie spus și că cerința ca aceste lucrări să fie depuse împreună cu un plan de management este o cerință care decurge dintr-un regulament al CSM și a survenit imediat după ce ministrul, în 2005 a fost reintrodus în procedură. În clipa în care s-a reintrodus ministrul în procedură, CSM a adoptat în 2006 un regulament în care spune -în vederea acordării avizului, aceasta este procedura pe care o desfășurăm la CSM-”. Cerințele erau, printre altele, depunerea unui plan de management și depunerea acestor lucrări”, a adăugat Prună.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a afirmat, atunci când a declanșat procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, că acesta a fost numit de preşedinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul conţinând însă o rezoluţie de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis.

Ordonanța de clasare a dosarului în care era vizat Klaus Iohannis, deschis când era primar al Sibiului, a fost semnată de Cristian Lazăr, adjunctul Secției de urmărire penală de la Parchetul General, și nu de procurorul Augustin Lazăr. Referitor la subiect, procurorul general, Augustin Lazăr, a explicat faptul că ordonanța de clasare a dosarului a fost semnată de alt procuror și că ministrul Justiției exploatează o eroare de grefă din martie 2016, pentru a manipula prin distorsionarea adevărului și pentru a o folosi drept motiv de revocare.

În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat că prezența ordonanței de clasare a dosarului care-l viza pe Klaus Iohannis nu a fost o eroare, așa cum a explicat Augustin Lazăr, și se întreabă cum se justifică prezența rezoluției în dosarul de candidatură a procurorului general.

De asemenea, Klaus Iohannis a semnat, pe 15 decembrie 2015, decretul de numire în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General în cazul lui Cristian Aurel Lazăr. Pe 14 septembrie 2014, procurorul clasase o speță care-l viza pe șeful statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.