Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bubuie tensiunile între China și Taiwan: scânteia care poate declanșa un nou război

China Taiwan

Paza de coastă a Chinei a anunţat duminică că îşi va consolida activităţile de aplicare a legii şi va efectua patrule regulate în jurul unui mic grup de insule controlate de Taiwan, în largul coastei chineze. Tensiunile sunt în creștere, iar scânteia care a acutizat conflictul o reprezintă moartea a doi cetățeni chinezi în zona controlată de Taiwan, transmite Reuters, informează News.ro.

Taiwanul şi-a apărat joi acţiunile gărzii de coastă, după ce două persoane aflate pe o barcă cu motor chineză, care s-a apropiat prea mult de o insulă taiwaneză din linia frontului, au murit când barca lor s-a răsturnat în timp ce încercau să fugă de o navă a pazei de coastă. Alţi doi au supravieţuit.

Taiwanul, pe care China îl revendică drept teritoriu propriu, s-a plâns în ultimii ani de ambarcaţiunile de pescuit chineze şi de alte nave care operează în apele controlate de Taiwan, în special în jurul insulelor Kinmen şi Matsu, care se află la mică distanţă de coasta Chinei.

China a condamnat acțiunile Taiwanului

China a condamnat acţiunile Taiwanului şi a etichetat incidentul din apropierea insulei Kinmen's Beiding drept ”rău”.

Paza de coastă a Chinei a declarat într-un scurt comunicat că îşi va consolida forţele maritime de aplicare a legii şi va efectua patrule şi inspecţii regulate de aplicare a legii în apele din jurul Kinmen şi Xiamen, unul dintre oraşele chinezeşti cu care se confruntă Kinmen.

Aceasta este ”pentru a menţine în continuare ordinea activităţilor în apele relevante şi pentru a proteja siguranţa vieţii şi a proprietăţii pescarilor”, a adăugat acesta.

Sâmbătă târziu, Biroul pentru Afaceri al Chinei din Taiwan a declarat că decesele au provocat ”indignare puternică” în China, dar că nu există ape interzise.

”Pescarii de pe ambele maluri ale strâmtorii Taiwan operează în zonele de pescuit tradiţionale din zona maritimă Xiamen-Kinmen încă din cele mai vechi timpuri şi nu există ”ape interzise sau restricţionate””, se arată în comunicat.

Guvernul Chinei a avut bunăvoinţă faţă de oamenii din Taiwan, dar nu va tolera niciodată dispreţul Taiwanului faţă de siguranţa pescarilor chinezi, a adăugat biroul.

Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan a declarat că forţele taiwaneze vor continua să aplice regulile privind interzicerea accesului neautorizat al Chinei în apele Taiwanului din jurul Kinmen, dar că acuzaţiile din China, de ”expulzări brutale” sunt neadevărate.

Cu toate acestea, navele care nu poartă nume, nu au certificare sau înregistrare portuară efectuează ”intruziuni continue” şi fac mişcări periculoase atunci când încearcă să fugă, care duc la ”incidente nefericite” pe care nimeni nu vrea să le vadă, a adăugat acesta.

Kinmen, împreună cu Matsu, a fost controlat de Taipei de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949, când guvernul învins din Republica Chineză a fugit în Taiwan după ce a pierdut în faţa comuniştilor lui Mao Zedong, care au înfiinţat Republica Populară Chineză.

Kinmen a fost locul unor lupte frecvente în timpul apogeului Războiului Rece, dar este astăzi o destinaţie turistică populară, deşi multe dintre insuliţele care fac parte din grupul de insule sunt puternic fortificate de militarii din Taiwan şi interzise civililor.

Taiwan, al cărui guvern respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, spune că China a folosit aşa-numitul război în zonele gri, care implică utilizarea tacticilor neregulate pentru a epuiza un inamic fără a recurge efectiv la luptă deschisă, inclusiv trimiterea de nave civile în apele taiwaneze sau aproape de acestea.

Separat, sâmbătă, un grup de oficiali chinezi de nivel inferior din Shanghai a sosit în Taipei pentru a participa la festivalul tradiţional al felinarelor din oraş, la invitaţia guvernului oraşului.

Cu toate acestea, primarul din Taipei, Chiang Wan-an, le-a spus reporterilor că nu se va întâlni cu grupul, condus de Xu Hao, şeful departamentului de legătură al filialei din Shanghai a Oficiului pentru Afaceri Taiwan.

Anul trecut, un şef adjunct al filialei biroului din Shanghai a mers la Taipei pentru acelaşi eveniment şi a fost întâmpinat de proteste zgomotoase la aeroport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.