Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bucureștenii din sectorul lui Clotilde Armand vor 'Termoficare de la soare': 74 de blocuri s-au înscris, deși programul este doar pentru 10

basilica.ro
panouri solare inginer constructii energie verde surse regenerabile

74 de blocuri din acest Cartierul Aviației s-au înscris în programul „Termoficare de la soare", program care își propune încălzirea locuințelor racordate la Termoenergetica în sezonul rece și furnizarea de apă caldă menajeră tot anul prin intermediul pompelor de căldură și a panourilor fotovoltaice.

Asociațiile de proprietari de la blocurile din Cartierul Aviației, din Capitală, își doresc să beneficieze de un sistem ultramodern, eficient și prietenos cu mediul de încălzire a imobilului, bazat pe tehnologii de ultimă generație. Astfel, nu mai puțin de 74 de blocuri din acest cartier s-au înscris în programul „Termoficare de la soare", prin care administrația locală a Sectorului 1 și-a propus încălzirea locuințelor racordate la Termoenergetica în sezonul rece și furnizarea de apă calda menajeră pe toată perioada anului prin intermediul pompelor de căldură și a panourilor fotovoltaice.

Din aceste 74 de imobile, specialiștii Primăriei Sectorului 1 vor selecta în perioada următoare 10 blocuri care vor fi incluse în proiectul pilot al Programului Termoficare de la Soare care va fi derulat în cursul acestui an.

Cele 10 blocuri din cartierul Aviației care vor fi incluse în proiectul pilot vor fi selectate pe baza unor criterii transparente, precum: numărul de persoane înregistrate la întreținere, numărul total de copii (până în 14 ani) din imobil, costul cu încălzirea pe persoană din bloc, temperatura medie a agentului termic livrat etc.

Prin programul „Termoficare de la soare", în blocurile din Sectorul 1 vor fi instalate pompe de căldură aer-apă sau sol-apă, în funcție de situația din teren, și vor fi montate panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor, fără să fie afectată instalația internă de încălzire sau terasa blocului. Nu există riscul ca terasa blocului să fie afectată deoarece vor fi folosite sisteme de montaj de tipul „Free Standing" prin care nu se găurește terasa. Acest sistem este omologat și certificat la nivel internațional.

De asemenea, aceste panouri fotovoltaice nu vor afecta acoperișul întrucât greutatea întregului sistem este de aproximativ 25 de kg/mp, încadrându-se astfel, fără probleme, în limitele constructive ale unui imobil. Toate operațiunile pentru instalarea sistemului au loc în spatii comune, sunt minim invazive și nu implică lucrări în apartamentele individuale.

Pompele de căldură au o eficiență medie de 300-400%, convertind energia electrică și căldura ambientală în energie termică utilizabilă (agent termic la temperaturi ridicate). Facem precizarea că panourile fotovoltaice nu produc apă caldă, dar alimentează cu energie electrică pompa de căldură, iar aceasta produce și apă caldă menajeră și agent termic pentru încălzire.

Pentru asigurarea energiei termice pentru o scară de bloc de 10 etaje, cu 40 de apartamente, costul estimat este de aproximativ 600.000 de lei, rezultând un cost pentru fiecare apartament de 15.000 de lei din care Primăria își propune să susțină 90% din sumă. Prin urmare, costurile maxime estimate pentru proprietari nu vor depăși suma de 1.500 lei/apartament.

Programul se adresează tuturor blocurilor din Sectorul 1 care sunt reabilitate termic și care sunt constituite în asociații de proprietari. Într-o primă etapă, programul va fi implementat în 10 blocuri din cartierul Aviației, zona din Sectorul 1 cea mai grav afectată de lipsa repetată a energiei termice livrate de Termoenergetica. Cartierul Aviației a fost ales pentru proiectul pilot din cauza felului în care este construită rețeaua de termoficare a Termoenergetica. Tot cartierul Aviației este un "capăt de rețea" și acolo au loc cele mai multe avarii și întreruperi de furnizare.

Programul pilot va fi implementat în perioada 2022-2023 și va fi extins la nivelul întregului sector, pentru toate blocurile reabilitate termic, conectate la sistemul centralizat de termoficare prin Termoenergetica. Înscrierile pentru următoarele etape ale programului vor fi anunțate ulterior.

Sistemul poate asigura necesarul de energie termică timp de 8 luni/an

Fiecare asociație de proprietari va avea posibilitatea să aleagă, în orice moment, modul în care dorește să folosească noul sistem de încălzire.

În varianta 1, acesta poate să fie folosit gratuit, astfel încât energia produsă de sistemele solare, și doar aceasta să fie folosită, fără un aport de la rețeaua națională de distribuție de energie electrică. În această situație, sistemul nu asigură necesarul de energie termică, ci doar completează cât de mult este posibil energia livrată de Termoenergetica.

În varianta 2, sistemul poate să fie folosit pentru a asigura tot necesarul de energie termică al imobilului. În cazul acesta, sistemul preia toată energia pe care o are disponibilă în sistemul centralizat de la Termoenergetica și completează necesarul până la temperatura dorită.

Schimbarea celor două moduri de lucru se poate face oricând și ori de câte ori se dorește, prin apăsarea unui singur buton. În orice moment, se poate verifica ce cost a fost generat de consumul din rețeaua energetică națională pentru o gestiune eficientă a costurilor.

Timp de cel puțin 8 luni/an, sistemul poate asigura tot necesarul de energie termică din surse regenerabile, fără niciun cost suplimentar pentru asociație, fără emisii de gaze cu efect de seră și fără să genereze poluare la nivel local.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.