Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Budinca gătită de Noe - Rețeta primului desert din istorie / Foto

Facebook
Ashure

Opțiunile de desert disponibile în prezent acoperă o gamă largă de gusturi. Dar cum a apărut ideea de desert și care este cel mai vechi desert din lume?

Pentru a afla, trebuie să călătorim înapoi în timp, în Orientul Mijlociu antic, o regiune care astăzi acoperă țări precum Turcia, Armenia și Irak. Această perioadă a început acum aproximativ 6.000 de ani și a continuat până în secolul al VII-lea. Deși nu se știe exact când, la un moment dat în această perioadă a început o tradiție care s-a concentrat în jurul acostării arcei lui Noe, conform Descopera.ro.

Legenda spune că, după ce au ajuns pe Muntele Ararat din Turcia, odată ce inundația s-a diminuat, Noe și familia sa au sărbătorit faptul că lumea era mai puțin umedă pregătind un fel de mâncare asemănător cu un terci, folosind ingredientele rămase pe barcă. Astfel, s-a născut cel mai vechi desert din lume, ”ashure”, cunoscut și sub numele de „budinca lui Noe”.

Se crede că oamenii din vechime au început să mănânce ashure ca o modalitate de a comemora acostarea arcei, iar această tradiție a continuat până în ziua de azi. În Turcia, de exemplu, acostarea este sărbătorită în ziua Ashura, a zecea zi din luna islamică a lui Muharram. Oamenii pregătesc budinca lui Noe pentru familie, prieteni și vecini.

Cu toate acestea, ”ashure” nu este limitat la Turcia sau la persoanele care practică anumite religii. Deși poate avea diferite nume, desertul ashure este consumat și în alte locuri, precum Armenia și Balcani, și este pregătit de unii pentru a marca sărbătorile în iudaism și creștinism.

Cu toate că popularitatea sa a trecut testul timpului, nicio rețetă nu a rămas constantă. Deși desertul este în primul rând pe bază de grâu și adesea conține fasole albă și năut, acesta nu pare a fi exact o budincă.

Totuși, oamenii adaugă adesea o varietate întreagă de nuci, fructe și condimente, cum ar fi caise, semințe de rodie, smochine, fistic și scorțișoară, pentru a face un desert dulce și bogat. Ceea ce poți găsi într-un castron de ashure poate varia de la o regiune la alta și chiar de la o persoană la alta.

Deși ingredientele sale de bază ar putea părea neconvenționale, acest desert antic înseamnă mai mult decât răsfățul papilelor gustative. Deși poate fi găsit adesea în restaurante, în esență, ashure este pregătit pentru a fi împărțit în comunitate, aducând oamenii împreună indiferent de credințele lor.

„Iubesc modul în care ashure sau variantele sale simbolizează dulceața, comemorarea, începuturile noi și așa mai departe. Cred că foarte puține rețete au puterea ashure-ului: larg cunoscut, purtând referințe biblice și musulmane, și îndreptându-ne să gândim în linii similare”, a spus Suna Çağaptay, profesoară de istorie arhitecturală și arheologie la Universitatea Bahçeșehir din Istanbul.

content-image

Rețeta ”budincii lui Noe”

½ cană de grâu integral sau orz perlat

⅓ cană de năut

⅓ cană de fasole albă uscată

2 oz. migdale

2 oz. caise uscate

3 cuișoare

1 măr

59 gr. stafide

59 gr. smochine uscate

1 linguriță de sare

1 baton de scorțișoară

½ cană de lapte

1 cană de zahăr (sau ¼ cană / 80 g miere)

Pentru garnitură

Semințe de rodie

Nucă de cocos rasă

Migdale albite

Alune de pădure prăjite

Pudră de fistic

Smochine uscate

Mod de preparare

Cu o zi înainte, se spală și se pun la înmuiat separat grâul integral (sau orzul), năutul și fasolea albă în de 3 ori volumul lor de apă timp de 12 ore.

A doua zi, spălați stafidele și fierbeți-le timp de 3 minute într-o cantitate mare de apă. Se scurg.

Spălați smochinele și fierbeți-le timp de 3 minute într-o cantitate mare de apă. Se scurg.

După ce smochinele s-au răcit, tăiați-le în cuburi mici.

Spălați caisele și scufundați-le în apă la temperatura camerei timp de 30 de minute. Scurgeți caisele și rezervați apa de înmuiere. Tăiați-le în cubulețe mici.

Puneți migdalele într-un bol plin cu apă clocotită timp de 15 minute. Decojiți-le și rezervați-le.

Înțepați mărul cu cuișoare.

Umpleți 2 oale cu apă și fierbeți separat năutul și fasolea albă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Într-o oală mare, scufundați grâul integral (sau orzul) în 6 căni (1 litru) de apă și fierbeți-l conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Adăugați apă dacă este necesar.

La jumătatea fierberii grâului, adăugați mărul găurit cu cuișoare și batonul de scorțișoară.

Continuați să gătiți până când grâul este foarte fraged, aproape ca un terci.

După ce năutul este fiert, îndepărtați-i pielea.

Spre sfârșitul fierberii grâului, se scoate mărul și se adaugă năutul, fasolea albă, migdalele, stafidele, caisele uscate și apa de înmuiere rezervată acestora, sarea, zahărul (sau mierea) și laptele.

Se amestecă bine și se lasă să fiarbă la foc mic încă 10 minute.

La finalul fierberii, adăugați smochinele tăiate cubulețe.

Se transferă budinca în cupe.

Pentru decor

Semințe de rodie

Nucă de cocos rasă

Migdale albite

Alune de pădure prăjite

Pudră de fistic

Smochine uscate

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.