Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bugetul asigurărilor sociale de stat, în valoare de 71,6 miliarde de lei, a fost aprobat

bani

Comisiile de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat luni proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019, cu 17 voturi ''pentru'' şi 8 ''împotrivă'', potrivit agerpres.ro.

Citeste si ALERTĂ Un alt deputat pleacă din PSD : Am decis că este timpul să 'mă rup' de acest tip de politică

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii are prevăzute venituri de 71,662 miliarde lei şi cheltuieli de 68,761 miliarde lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de peste 2,9 miliarde lei, conform noului proiect de buget publicat vineri noaptea de Ministerul Finanţelor Publice.

În varianta anterioară a proiectului, bugetul aferent sistemului public de pensii era stabilit la venituri la acelaşi nivel, respectiv, 71,662 miliarde lei, în timp ce la cheltuieli era prevăzută o sumă mai mare, de 69,961 miliarde lei, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare, excedentul fiind de 1,7 miliarde lei.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 181,435 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 130,919 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 50,516 milioane lei.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj, se stabileşte la venituri în sumă de 1,35 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 1,583 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 1,030 miliarde lei credite bugetare, cu un excedent de 320,335 milioane lei.

Anterior, veniturile erau prevăzute la 1,35 miliarde lei, iar cheltuielile la 1,683 miliarde lei credite de angajament şi 1,130 miliarde lei credite bugetare, cu un excedent de 220,335 milioane lei.

Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale instituit prin Legea nr.200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare are prevăzute venituri în sumă de 905,299 milioane lei şi cheltuieli în sumă de 18,263 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 887036 milioane lei.

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 este de 5.163 lei.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că bugetul de pensii în acest an este pe un excedent de 0,2% din PIB, ceea ce arată că Pilonul I de pensii poate fi dus într-o zonă în care să devină foarte atractiv.

"Bugetul de pensii în acest an este pe excedent, ca urmare în principal a unei măsuri adoptate în anii trecuţi şi anume acel transfer de contribuţii de la angajator la angajat şi iată că astăzi putem spune că avem un plus de 0,2% din PIB, un element extrem de important. Măsura trecerii contribuţiilor a fost, după cum spuneam, măsura care a avut efectul determinant în această schimbare efectivă de situaţii, de la un deficit în anii trecuţi până la 18 miliarde de lei astăzi s-a ajuns la momentul la care avem excedent. Spuneam şi anul trecut că Pilonul I de pensii poate fi chiar dus către o zonă pe care ni-o dorim cu toţii şi mai ales cei care urmează să intre în pensie, din care să se facă investiţii, astfel încât să devină foarte atractiv", a spus Teodorovici.

Proiectul bugetului general consolidat pentru 2019 este construit pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un câştig salarial mediu net lunar de 3.085 lei. Produsul Intern Brut (PIB ) pentru 2019 este estimat la 1.022 miliarde de lei.

Deficitul bugetar este prevăzut la 2,55% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,57% din PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.