Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bugetul pe 2018 naște CONTROVERSE: Ce se va întâmpla cu angajările la stat și ce lovitură vor primi instituțiile

www.agerpres.ro
bani, lei, monede, bancnotă

Guvernul nu va acorda nici anul viitor tichete cadou, premii, indemnizaţii de vacanţă, cupoane sociale în învăţământ sau ajutorul de 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut, iar anumite drepturi ale poliţiştilor, militarilor şi funcţionarilor publici din penitenciare vor fi îngheţate la nivelul lunii decembrie 2017. De asemenea, angajările în administraţia publică vor fi permise doar cu regula "1 la 2", respectiv la două posturi vacante va fi permisă o singură angajare. Neacordarea de ajutoare/plăţi compensatorii la pensionare este o altă măsură pregătită în documentele aferente bugetului pe anul viitor, obţinute de Profit.ro şi semnate inclusiv de ministrul Finanţelor.

În luna iulie a acestui an, Guvernul a blocat angajările în administraţie până la sfârşitul acestui an, cu argumentul că se impune un plan de raţionalizare a cheltuielilor publice inclusiv prin blocarea posturilor din administraţia publică.

Citește și: Ministrul Justiției 'APRINDE' scandalul dintre Departamentul de Stat al SUA și Coaliție: 'Rolul meu a fost să arunc bulgărele la vale'

Acum, proiectul pregătit la nivelul Guvernului şi obţinut de Profit.ro relevă intenţia de a introduce o regulă nouă, care vizează ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie după principiul 1 la 2, respectiv la două posturi vacantate după 1 ianuarie 2018 va fi posibilă ocuparea doar a unui singur post.

Ordonatorii principali de credite vor fi obligaţi să scadă cheltuielile cu bunurile şi serviciile aferente întreţinerii și funcţionării instiuţiei cu 10% comparativ cu plăţile din acest an. Bugetul de stat va avea venituri în sumă de 125,9 miliarde lei şi cheltuieli de 161,731,9 milioane lei, cu un deficit de  35,7 miliarde lei. Întreaga construcţie bugetară 2018 se bazează pe un deficit cash de 2,97% din PIB. Vor fi introduse derogări de la Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu, prim-ministrul şi ministrul Finanţelor fiind scutiţi de la a menţiona abaterile, anunță News.ro.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ - Decizie BOMBĂ a Opoziției: Se pregătește o plângere PENALĂ împotriva lui Liviu Dragnea

Comisia Europeană a notificat anul acesta România că în 2016 a deviat semnificativ de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) de 1% şi a emis mai multe recomandări însuşite de Consiliu. Recent, Comisia a stabilit că România nu a luat măsuri eficiente în urma recomandării Consiliului din luna iunie şi, în consecinţă, a propus Consiliului European să adopte o versiune revizuită a recomandării adresate ţării pentru a-şi corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.