Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiției 'APRINDE' scandalul dintre Departamentul de Stat al SUA și Coaliție: 'Rolul meu a fost să arunc bulgărele la vale'

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că poziţia Departamentului de Stat al SUA cu privire la legile justiţiei nu ar trebui să ne îngrijoreze, iar modificarea acestei legislaţii este necesară, rolul său fiind acela de a da un impuls discuţiilor pe această temă.

Tudorel Toader a fost prezent miercuri la lansarea de carte a colegului său de Cabinet Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri.

"Noi avem o bună colaborare cu Departamentul de Stat al Statelor Unite, cu toate ambasadele. Ambasadorul şi ambasada reprezintă interesele statului respectiv în România, care pot fi de ordin economic, cultural, ştiinţific, universitar şi aşa mai departe", a spus ministrul, în cadrul unor declaraţii de presă.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ - Decizie BOMBĂ a Opoziției: Se pregătește o plângere PENALĂ împotriva lui Liviu Dragnea

Întrebat dacă ar trebui să ne îngrijoreze reacţia Departamentului de Stat al SUA, el a răspuns: "Sunt convins că nu trebuie să ne îngrijoreze. Noi avem deplina libertate să legiferăm aşa cum Constituţia ne cere, să legiferăm în parametrii şi standardele europene şi internaţionale".

"Faptul că un ambasador, un departament îşi exprimă o anumită poziţie nu trebuie să ne îngrijoreze pentru că noi, repet, avem competenţele, capacitatea, libertatea de a legifera. Noi trebuie doar să avem grijă, repet, să avem grijă să ne îndeplinim acest mandat în limitele statului de drept şi în parteneriatele şi colaborările pe care le avem", a adăugat Toader, potrivit Agerpres.

Şeful de la Justiţie a precizat că fondul relaţiei cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, este de bună colaborare, chiar dacă uneori au existat şi păreri diferite.

"Eu am luat poziţie publică faţă de acest comunicat şi vă spuneam - şi repet - că Departamentul de Stat se exprimă cum şi cât i se permite. Eu am discutat de multe ori cu ambasadorul SUA. Chiar dacă uneori nu am fost cu totul de acord în unele probleme, chiar dacă uneori am mai pus nişte accente şi ne-am trimis nişte mesaje publice, fondul relaţiei este de bună colaborare. Nu înseamnă că dânsul nu are libertatea să-şi exprime o opinie, dar, dacă-şi exprimă o opinie, o preocupare, o îngrijorare, nu înseamnă că îmi schimb condiţia şi eu mă abat de la ceea ce ştiu că trebuie să fac, în parametrii competenţelor legale şi în parametrii exigenţelor constituţionale", a susţinut ministrul Justiţiei.

Totodată, el a fost întrebat de jurnalişti care crede că sunt articolele din Legile justiţiei care i-au îngrijorat pe americani.

"Vreau să vă spun un lucru: înţeleg, e o dezbatere de dată recentă că Departamentul nu prea are reprezentarea conţinutului comunicării şi că ar fi trimis la ambasadă. Repet, mă exprim în limita informaţiilor publice", a adăugat el.

Citește și: Scandal în Parlament: Opoziția a părăsit plenul Senatului, ca protest faţă de declaraţia comună semnată de Dragnea şi Tăriceanu / UPDATE

Potrivit lui Toader, procedura de modificare a legilor era necesară.

"CSM a cerut-o în 2015, în 2016, era necesară, iar eu vă spun în deplină cunoştinţă de cauză, dat fiind faptul că, în cariera pe care am avut-o şi o am, am lucrat şi lucrez doar în domeniul sistemului. Eu am elaborat acel proiect de legi, l-am prezentat. De la început nu am crezut faptul că va rămâne ad literam, aşa cum am propus eu, dar rolul meu, şi o să vedeţi, rolul meu va rămâne: acela de a fi generat discuţia, schimbarea, modificarea, de a fi readus în actualitate nevoia de schimbare şi perspectivele de schimbare. Faptul că a preluat comisia (Comisia specială privind Legile justiţiei - n. r.), faptul că a mai modificat este foarte bine, dar să nu uităm: rămâne răspunderea magistraţilor, rămâne ad literam cum am propus-o eu, cu precizarea că se defineşte ce este rea-credinţă şi neglijenţă. Deja este un câştig, dacă numai atât rămâne, deja este o reformă a sistemului, pentru că nimeni nu este în afara legii şi fiecare dintre noi răspundem pentru ceea ce facem. Rămâne Inspecţia Judiciară, cu statutul special, este deja un alt câştig. Rămâne separaţia competenţelor, carierelor între procurori şi judecători, inclusiv programa cu magistratura. Eu am propus să aibă o experienţă de cinci ani în profesii juridice liberale, am văzut că în comisie a rămas propunerea de patru ani, nu înainte, ci după ce este admis, e cam tot acolo. Ideea este să nu dai puterea ca magistrat unuia care nu are experienţă de viaţă, să înţeleagă modul în care norma se aplică şi efectele pe care le produce asupra cetăţeanului şi asupra statului de drept", a continuat oficialul guvernamental.

El a subliniat, încă o dată, că rolul său a fost acela de a fi generat discuţii pe această temă.

"Orice schimbări vor fi, eu sunt foarte mulţumit că am adus în actualitate discuţia, că am arătat direcţiile de schimbare, că cele fundamentale vor rămâne. Sigur, nicio lege nu este perfectă. Cu timpul se va mai putea modifica. Dacă vreţi, eu au făcut efortul de a da bulgărele la vale, după care el se rostogoleşte, se limpezeşte, dar important este să dai impulsul, să generezi schimbarea şi să dai direcţia", a mai spus Toader.

Citește și: CTP, acuzații explozive la adresa lui Dragnea și Tăriceanu, după răspunsul dat Departamentului de Stat: 'Au săvârșit un fals ORDINAR'

Ministrul a adăugat că scopul său este îmbunătăţirea legislaţiei: "Modificările aduse Legilor justiţiei, cele fundamentale, rămân ale mele. Unele au fost aduse de comisie. Eu sunt convins că Legile justiţiei trebuie schimbate, iar soluţiile aduse vor genera o mai mare încredere a cetăţeanului în actul de justiţie. Părţile bune din justiţie nu justifică minusurile din justiţie".

Jurnaliştii i-au solicitat opinia şi despre protestele din stradă, unde i s-a cerut demisia.

"Temele de la proteste sunt combinate. (...) Cu privire la demisie, sigur că nu apreciez eu. Apreciază decidenţii, alianţa de guvernare, prim-ministrul...Iar dacă dânşii vor ajunge la convingerea asta, eu nu am nicio problemă, iar a doua zi de când nu mai sunt ministru se suspendă suspendarea şi devin rectorul activ în exerciţiu al celei mai vechi universităţi din România, prima universitate din România modernă", a precizat Tudorel Toader.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.