Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria a fost condamnată la CEDO pentru că nu a recunoscut căsătoria între două femei

Inquam Photos / Octav Ganea
protest LGBT 6

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Bulgaria pentru refuzul de a recunoaşte căsătoria încheiată de două femei în afara ţării, transmite AFP, conform Agerpres.

CEDO a fost sesizată de două femei cu cetăţenie bulgară care se căsătoriseră în 2016 în Marea Britanie, unde trăiau de şapte ani. În prezent, ele locuiesc la Sofia.

În plângerea adresată Curţii de la Strasbourg, ele denunţau refuzul autorităţilor bulgare de a le înscrie în registrul de Stare Civilă cu menţiunea 'căsătorită', şi explicau că nu pot beneficia de protecţia juridică la care considerau că au dreptul.

Judecătorii CEDO le-au dat câştig de cauză şi au condamnat statul bulgar pentru încălcarea drepturilor care garantează respectarea vieţii private şi familiale, înscrise în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (articolul 8).

Completul CEDO a decis în unanimitate că această constatare constituie în sine o satisfacţie echitabilă suficientă pentru daunele moral suferite de reclamante, şi a condamnat Bulgaria să le achite acestora 3.000 de euro drept cheltuieli de judecată.

Cazul României

România a contestat recent decizia CEDO prin care era condamnată pentru nelegalizarea parteneriatelor între persoane de același sex.

Apelul înaintat de guvernul român contra hotărării Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care-i dispunea României să le acorde recunoaștere și protecție legală familiilor homosexuale, într-un proces implicând 21 de cupluri homosexuale, este rușinos, a comentat Asociația Accept.

Patru culte creștine au cerut Guvernului să conteste decizia CEDO din mai 2023 prin care României i se pune în vedere să ofere o formă de recunoaștere așa-ziselor familii formate din persoane de același sex. Liderii celor patru culte creștine (Cultul Creștin Penticostal, Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste, Biserica Creștină după Evanghelie, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea) au trimis câte o scrisoare deschisă premierului Ciolacu, ministrului de Externe și președinților celor două camere ale Parlamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.