Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria blochează aderarea Macedoniei de Nord la UE: A informat Comisia Europeană că nu acceptă actualul cadru de negociere

B92
Macedonia

Bulgaria a informat vineri Comisia Europeană că nu acceptă actualul proiect al cadrului de negociere propus pentru Macedonia de Nord şi proiectul de declaraţie aferentă întrucât nu sunt incluse garanţiile necesare pentru îndeplinirea condiţiilor prezentate de Sofia, a anunţat Ministerul de Externe bulgar, transmite BTA.

Într-o reuniune a Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi (ambasadorii statelor membre pe lângă UE), desfăşurată vineri, Bulgaria a salutat abordările pozitive ale preşedinţiei germane a Consiliului UE şi ale comisarului european pentru extindere Oliver Varhelyi în vederea ajungerii la o soluţie, în pofida presiunii reprezentate de calendarul strâns, scrie agerpres.ro.

Citește și: Atac de ultimă oră al lui Gheorghe Piperea: Justiția nu poate dispune suspendarea gravelor restricții de drepturi impuse de Aradat, pe motiv de epidemie

Potrivit MAE bulgar, Sofia consideră inacceptabil ca în declaraţia Consiliului UE anexată la cadrul de negociere să fie incluse condiţii puse de Macedonia de Nord.

Declaraţia Consiliului nu este un instrument cu putere juridică şi nu oferă garanţiile juridice dorite de Bulgaria. ''Am avea asemenea garanţii dacă solicitările noastre s-ar reflecta în textul cadrului de negociere, asupra căruia noi insistăm'', a menţionat diplomaţia bulgară.

Citește și: Traian Băsescu: ‘Oamenii nu înțeleg, specialiștii nu le explică, nici guvernul. Nu e suficient să ai masca pe gură, poate doar să te protejezi pe tine’

Guvernul de la Skopje s-a declarat dezamăgit de decizia Bulgariei de a nu susţine adoptarea cadrului de negociere pentru Macedonia de Nord, considerând că această poziţie contravine Tratatul de prietenie, bună-vecinătate şi cooperare încheiat de cele două ţări în 2017.

''Rămânem angajaţi faţă de Tratat şi convinşi că el reprezintă un cadru excelent pentru gestionarea problemelor bilaterale şi oferă mecanisme pentru depăşirea problemelor. În această privinţă, suntem pregătiţi să oferim clarificări pentru a elimina temerile care au apărut în Republica Bulgaria. Dreptul la autodeterminare este dreptul nostru fundamental. Identitatea macedoneană şi limba macedoneană sunt o realitate şi nu ar trebui să fie subiect de discuţii, întrucât identitatea noastră nu cauzează vreo aspiraţie pentru nimeni, nici acum, nici în viitor'', a subliniat executivul nord-macedonean într-o declaraţie difuzată de agenţia de presă MIA.

Citește și: Raed Arafat: ‘Petrecerile, aniversările și sărbătorile sunt interzise. Poliția are baza legală ca să dea amenzile pe tulburarea liniștii publice’

Potrivit MIA, unele ţări membre ale UE care înclină spre un proces de extindere rapid şi o mai mare flexibilitate sunt rezervate cu privire la concluziile finale. Miniştrii afacerilor europene din UE, care urmau să se întâlnească la 10 noiembrie, vor avea o reuniune pe 17 noiembrie, ceea ce înseamnă că Sofia şi Skopje şi mediatorii lor au la dispoziţie zece zile pentru a ajunge la un compromis.

Bulgaria contestă în special existenţa unei limbi macedonene şi vorbeşte despre un dialect bulgar. Cele două ţări îşi dispută, de asemenea, personalităţi istorice care au luptat împotriva ocupaţiei otomane.

Citește și: Atac de ultimă oră al lui Gheorghe Piperea: Justiția nu poate dispune suspendarea gravelor restricții de drepturi impuse de Aradat, pe motiv de epidemie

Tratatul de prietenie, bună-vecinătate şi cooperare între Bulgaria şi Macedonia de Nord, semnat în august 2017, prevede crearea unei comisii alcătuite în principal din istorici pentru a soluţiona aceste diferende, dar activitatea comisiei a fost suspendată la cererea Macedoniei de Nord înaintea legislativelor din luna iulie.

La summitul din decembrie, liderii statelor UE vor lua o decizie privind lansarea negocierilor cu Macedonia de Nord şi Albania, dar Bulgaria a ameninţat cu veto în urma a ceea ce Sofia consideră a fi o campanie antibulgară în presa nord-macedoneană. Dacă guvernul bulgar blochează negocierile cu Macedonia de Nord, atunci trebuie să facă acelaşi lucru în cazul Albaniei, întrucât poziţia Sofiei este că ambele ţări trebuie să adere în acelaşi timp la Uniunea Europeană.

Citește și: Traian Băsescu: ‘Oamenii nu înțeleg, specialiștii nu le explică, nici guvernul. Nu e suficient să ai masca pe gură, poate doar să te protejezi pe tine’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.