Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria cere ajutorul NATO: Vrem să ne apere

nato soldati

Guvernul bulgar a anunţat, miercuri, că doreşte ca Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să-i apere spaţiul aerian, cum o face deja pentru republicile baltice, în condiţiile în care flota sa de avioane de vânătoare este îmbătrânită, informează agenţia de presă AFP.

Un amendament legislativ a fost înaintat 'pentru a le permite avioanelor aliate să execute sarcini de protecţie a spaţiului aerian bulgar', precizează Ministerul Apărării bulgar într-un comunicat.

Însă, această protecţie nu va putea fi 'asumată în totalitate de forţele şi echipamentele ţărilor străine', se subliniază în comunicat.

Membră a NATO din 2004, Bulgaria se va confrunta, la sfârşitul anului, cu expirarea duratei de exploatare a celor 19 avioane de vânătoare sovietice MiG-29 pe care le deţine şi Ministerul Apărării de la Sofia a avertizat că 'forţele aeriene bulgare riscă să se pomenească la mijlocul anului 2016 cu doar două avioane utilizabile'.

Sofia a semnat, la sfârşitul lui august, o scrisoare de intenţie în vederea unei modernizări a aparatelor sale de zbor în Polonia. Însă societatea rusă care deţine licenţa, RSK-MiG, s-a opus.

Bulgaria şi-a redus cheltuielile pentru apărare până la 1,18% din PIB şi depune eforturi pentru a-şi moderniza echipamentele expirate.

Printr-o lege-cadru adoptată miercuri, ţara s-a angajat să-şi mărească bugetul de apărare 'până la cel puţin 1,35% din PIB' până în 2018 şi vizează să atingă în 2024 nivelul de 2% cerut de NATO, 'în caz de condiţii economice favorabile'.

NATO asigură deja apărarea aeriană a celor trei ţări baltice. De la începutul lui septembrie, România a autorizat la rândul său avioanele NATO 'să asigure poliţia aerului, alături de aviaţia română'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.