Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria RIPOSTEAZĂ la spionajul rusesc - A expulzat doi diplomaţi ruşi pe care îi acuză de culegerea de informaţii

cotidianul.ro
fratie siluete spioni umbra

Bulgaria a provocat furia Moscovei după ce l-a convocat pe ambasadorul rus şi a acuzat de spionaj doi reprezentanţi ai Ambasadei Rusiei la Sofia, într-un context în care relaţiile diplomatice, în mod istoric apropiate, se răcesc între cele două ţări, relatează AFP, citată de news.ro

”Anchete au fost deschise cu privire la doi cetăţeni străini care culegeau informaţii clasificate secret al Apărării şi apoi le trimiteau unui stat străin”, a anunţat vineri într-un comunicat Parchetul bulgar, care a prezentat aceste persoane ca fiind diplomaţi.

Ministrul bulgar de Externe Ekaterina Zaharieva a anunţat vineri probabila expulzare a celor doi.

”Am primit scrisori de la procurori cu privire la aceste acuzaţii”, a declarat ea, anunţând că urma să-l convoace pe ambasadorul rus. ”Vom lua măsurile pe care suntem obligaţi să le luăm şi cel mai probabil îi vom declara «persoane non grata»”.

Ambasada Rusiei la Sofia a respins aceste acuzaţii într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Citeşte şi: Bilanț NEGRU în urma cutremurului care a zguduit Turcia: Zeci de morți și sute de răniți

”Nicio probă care să confirme activităţi incompatibile cu statutul (celor doi) nu a fost prezentată”, a acuzat reprezentanţa diplomatică rusă, care precizează că este vorba despre un diplomat şi un angajat.

Unul dintre cei doi presupuşi spioni era înregistrat ca prim-secretar la Serviciul consular al Ambasadei Rusiei la Sofia.

Însă el ”căuta, de fapt, din 2017, date despre sistemul nostru electoral”, potrivit justiţiei bulgare.

La rândul său, colegul acestuia culegea, la Serviciul comercial al ambasadei, ”informaţii cu privire la aprovizionarea şi securitatea energetică”. El le ”transmitea apoi la sediul serviciilor ruse de informaţii (FSB) de la Moscova”, precizează parchetul.

Rusia şi-a evocat, în replică, ”dreptul de a riposta”, exprimându-şi regretul cu privire la faptul că asemenea acuzaţii au fost făcute publice de către Sofia, fără o discuţie prealabil cu ambasada.

Acest lucru ”nu răspunde spiritului tradiţional constructiv al relaţiilor între cele două ţări”, a scris ambasada rusă pe Facebook.

Sofia întreţine, de la căderea comunismului, în 1989, relaţii politice privilegiate cu Moscova, iar interesele ruse sunt foarte prezente în lumea bulgară a afacerilor.

Ambasada Statelor Unite, din contră, a ”felicitat acţiunile Guvernului bulgar de a apăra independenţa şi suveranitatea ţării de o influenţă nocivă”, inclusiv pentru expulzarea celor doi reprezentanţi ai Ambasadei Rusiei cu privire la spionaj şi anunţarea inculpării a trei cetăţeni ruşi cu privire la o tentativă de asasinat.

Justiţia bulgară a anunţat joi că a emis un mandat de arestare european pe numele a trei cetăţeni ruşi, inculpaţi de otrăvirea unui antrepenor, a fiului acestuia şi a unui cadru al întreprinderii sale din Bulgaria în 2015 - un scandal susceptibil să aibă ramificaţii cu cazul fostului dublu agent rus Sergei Skripal.

Ambasada americană afirma în acest comunicat că ”unii dintre aceiaşi agenţi ruşi vinovaţi de otrăvirea din Bulgaria erau implicaţi în alte activităţi nocive în Europa”.

Atunci când justiţia bulgară a anunţat că anchetează cu privire la acest dosar, ea a subliniat că investigaţiile vizau un ofiţer din cadrul serviciilor militare ruse (GRU), cunoscut sub numele de Serghei Fedotov.

Acesta din urmă - pe adevăratul său nume Denis Viaceslavovici -  s-a dus în Bulgaria în momentul presupusei tentative de asasinare a lui Ghebrev, în aprilie 2015.

Or potrivit site-ului de investigaţii Bellingcat, acest bărbat se afla în Regatul Unit atunci când fostul dublu agent Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, au fost otrăviţi, la Salisbury, în martie 2018, şi este considerat ”al treilea suspect” în acest dosar.

Procurorul general bulgar Ivan Ghencev a discutat joi cu o diplomată americană însărcinată cu cooperarea judiciară între Sofia şi Washington.

Această întâlnire a avut loc pe fondul unor tensiuni în relaţiile între Bulgaria şi Rusia în ultimele luni.

În septembrie, parchetul bulgar a inculpat - de spionaj în favoarea Kremlinului - un fost deputat socialist bulgar.

Apoi, pentru prima oară în 20 de ani, Sofia a expulzat, în octombrie, un diplomat rus.

Rusia a replicat în decembrie, expulzând la rândul său un diplomat bulgar.

”Un aliat puternic NATO şi partener al Uniunii Europene, Bulgaria are un drept inalienabil de a-şi apăra viitorul”, sublinia Ambasada Statelor Unite.

Spre deosebire de alte state membre NATO şi UE, Sofia a refuzat să expulzeze diplomaţiruşi după otrăvirea, în 2018, în Marea Britanie, a fostuluidublu agent rus Sergei Skripal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.